И тази година Ботевци положиха клетва пред своя патрон!

В навечерието на най-българския празник – 24 май, осмокласниците от Езикова гимназия  „Христо Ботев“ имаха вълнуващо пътуване до Калофер – градът на Ботев. Там те положиха клетва пред своя патрон, спазвайки дългогодишна училищна традиция. За пръв път клетвата бе проведена през 2001г. по случай 80-годишния юбилей на училището, а в последствие  всяка поредна  година,  всеки един новоприет випуск взима участие в нея.  Идеята е,  най-младите ботевци  да се почувстват горди, че са възпитаници на най-старата гимназия в град Кърджали и достойно да  защитават  името и идеите  на своя патрон  – легендарния   Христо Ботев.

В специална клетвена церемония всички те тържествено се заклеват да не петнят  светлото му име и да запазят възвишените му идеали в името на свободата,  демокрацията и бъдещето на България. Пред величествения паметник на революционера  и тази година звучаха вълнуващите Ботеви стихове, рецитирани от ученици. В знак на признателност  присъстващите  положиха цветя и почетоха паметта на героя с едноминутно мълчание.

Учениците имаха възможност да посетят дома на Христо Ботев, където всъщност е живял най-дълго. Именно тук се е завърнал поетът след обучението си в Одеса.

 

Тук е запазен  и автентичният уют на къщата, създаден от неговата майка.

В експозиционната зала към дома, учениците имаха възможност да видят редица експонати и богат снимков материал за

живота и делото на Ботев, да се запознаят с малко известни факти от биографията на поета, да видят запазени  негови лични  вещи, да чуят не само за революционната му, но и за журналистическата му дейност, за актуалните проблеми, които разглежда в статиите си, да се потопят във вълнуващия разказ за битката във Врачанския балкан минути преди фаталния изстрел.

Не по-малко вълнуващо се оказа посещението и в родния град на Иван Вазов – Сопот. За трета поредна година учениците на Езикова гимназия  „Христо Ботев“ поднесоха венец с тържествен ритуал и отдаване на чест от страна на гвардейците на училището пред паметника на народния поет в центъра на града. Учениците не пропуснаха да посетят и родния дом на Иван Вазов, който е съхранил в себе си атмосферата на българския национален Възрожденски период с неговата неповторима същност, изобилстваща с цветовете на Сопотските килими и черги, изтъкани от трудолюбивите и сръчни ръце на Съба Вазова, майката на поета.

Тук в кухнята с камина около масата са се събирали многобройните членове на Вазовото семейство. Особено силно учениците се впечатлиха от  възстановката на Бръснарницата на Хаджи Ахил с восъчните фигури на Вазовите колоритни герои от повестта му „Чичовци”и обновената експозиция от восъчни фигури „Дюкяна на Минчо Вазов”.

За всички новозаклети ботевци екскурзията до Калофер и Сопот ще остане вълнуващо преживяване, спомен от което те ще запазят в сърцата си.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b2%d0%b0/