„Младежта дебатира” на немски език в ЕГ „Христо Ботев”

Според Витгенщайн „Границите на моя език, са граници на моя свят”. Ако следваме максимата на австрийския философ, светогледът  на учениците от ЕГ „Христо Ботев” е цяла вселена от идеи и познание, особено когато става въпрос да защитят и аргументират своята позиция по даден въпрос. Отлични умения по дебатиране показаха участниците в Международния проект „Младежта дебатира на немски език”. В рамките на училищния кръг на състезание  Актовата зала на ЕГ „Христо Ботев” се превърна в арена на  ожесточени дебати по темата „Трябва ли да бъде въведен час по политика в българските училища”. Това беше въпросът, по който спориха осем  участници в проекта, които бяха оценявани от компетентно жури, начело с Неле Кирш- доброволка по програмата   “Kulturweit”.

Международният проект „Младежки дебати на немски език“ за страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика и се организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации.  „Младежта дебатира”   не е просто състезание, а  фор

ум за хората, които смятат за важно да представят своите идеи и мнения. Това е сцена за мислещите хора, които заедно искат да научат как един проблем може да бъде решен чрез обмен на предложения и аргументи. Състезанието насърчава проучването и търсенето на аргументи. По този начин човек може да се запознае с различни теми и гледни точки по тях. За съвременния   човек е съществено да може да дебатира, за да може да представя своето мнение по всяка тема.

ЕГ „Христо Ботев” е единственият участник от област Кърджали в състезанието. След повече от час разискване по темата бяха определени и тримата финалисти от училищния кръг – Чаала Идриз, Антонина Моллова и Гизем Али от единадесети клас.Те участват в клуба по „Дебати“, създаден в училището с ръководител Марина Димова.Възпитаничките на Езиковата гимназия  продължават към Регионалния кръг през месец април в град Пловдив, където ще се съревновават с най-добрите дебатанти от страната.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b2/