Младите гвардейци от Езиковата гимназия в Кърджали разплакаха ветерани от военновъздушните сили в Пловдив

img_5133Първият ученически гвардейски отряд посрещна в почeтен шпалир висши военни и пловдивския митрополит Николай, присъстващи на тържествата на военните парашутисти

Понеделник беше празничен за гражданите и гостите на Пловдив. Повод за гордост и вълнение предизвикаха изпълненията на младите гвардейци от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“, които откриха тържествата, посветени на  Деня на военния парашутист, който се чества и като празник на 68-ма бригада „Специални сили” в Пловдив. Присъствието на отряда на тържествата бе по лична покана на генерал Явор Матеев, който седмица по-рано, на тържество в село Пчеларово по случай честванията на 100 годишнината от Първата световна война, бе впечатлен от демонстрираните от Първи ученически гвардейски отряд танци и строеви умения. Пътуването се осъществи с подкрепата на народния представител Цвета Караянчева, която подкрепя отряда и училището в много родолюбиви инициативи. Точно тази помощ превръща винаги национални чествания и празници в незабравими преживявания за жителите, както на нашия град, така и на много градове от страната и повдига патриотичния дух на подрастващите.

img_5108img_5115През почетния шпалир на младите гвардейци пръв премина Митрополит Николай. Той се спря и лично благослови учениците, а командирът на бригадата – генерал Явор Матеев им отдаде чест като на истински войници.
На сцената на Военния клуб в града на тепетата зазвучаха патриотични песни, а гражданите и гостите на празника се просълзиха от изпълненията на възпитаниците на Езикова гимназия „Христо Ботев“.

Ветераните-парашутисти се радваха на оказаната чест, да бъдат поздравени от кърджалийските младежи. Навсякъде в залата публиката коментираше „Това са гвардейците на Кърджали“, а генерал Матеев със затрогващи думи сподели: „Ето това е патриотизмът, това, което виждате на тази сцена. Тези деца тук са истинските родолюбци, защото в това трудно наше съвремие точно те опазват родовата памет и изконните български традиции!“. По-късно той разказа на младите гвардейци за героизма на военните парашутисти и припомни събития от историята, свързани с Деня на военния парашутист, който се чества като такъв от 1994 г.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0/