Младите европейци на Езиковата гимназия – единни в многообразието

По повод 9 май – Ден на Европа, младите европейци от ЕГ „Христо Ботев“ организираха и проведоха различни инициативи.

От Рим до Париж, през Берлин и Лондон „отворените” виртуални врати на световните музеи и галерии приканваха към пътешествие учениците от 9 клас, които посетиха Лувъра, Британския музей, музея на Ватикана, Пергамон музей и др. След нестандартната обиколка ботевци трябваше да споделят своите впечатления от света на европейското  изкуство  на един от  чуждите езици, които изучават.

Уеб базираната игра Quizizz провери знанията на учениците за възникването, историята и познаването на интересни факти, свързани с Европейския съюз и България.

 Предизвикателство бе и съставянето на синквейн на думата „Европа“. Това е малък стих, нова стихотворна форма състоящ се от 5 реда, вдъхновена от японското   хайку и с ясен принцип на изграждане. Първият ред се състои само от една дума, втората линия- от две прилагателни, за третата се използват  причастие или глагол, четвъртата е най-дългата  и  трябва да изрази  лично мнение по отношение на темата, петата се състои само от една  дума-синоним.

            Дванадесетоклaсниците се включиха във флашмоб  под звуците на песента “Jerusalema” на DJ Master KG и Nomcebo Zikode, придобила огромна популярност сред младите хора със свежите си афроритми  и приятна хореография. Тази дейност беше осъществена заедно с ученици от други европейски държави  и стана  символ на обединението, на духовното обогатяване чрез различни култури, традиции, езици и общи ценности и прозвуча като призив за мир и просперитет.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0/