Младите литературни таланти на ПГПЧЕ „Христо Ботев“ с награди от литературен конкурс, посветен на Деня на будителите

28102016Зрелостничката Музин Фидан Юсеин от Езиковата гимназия спечели първо място на литературния конкурс, посветен на Първи ноември – Деня на народните будители. Конкуренцията  е сериозна, а талантливите млади хора, взели участие в надпреварата, смело заявяват, че учителите им са будителите на новото време. Веселина Георгиева Георгиева, ученичка в 9.клас и десетокласничката Марина Маринова Андреева печелят второ място, Белослава Данаилова Панайотова, ученичка от 9.клас и Аделина Алексиева Димитрова, ученичка от12.клас се класират на трето място. Журито на конкурса  определи и поощрителни награди за есетата на дванадесетокласничките Павлина Иванова Милушева, Виктория Димитрова Димитрова, Фирдес Мюмюн Шефкет и Нурай Гюлистан, оценявайки по достойнство оригиналния начин на мислене и силната аргументация за ролята и значението на училището в процеса на духовно съзряване на нацията. Интересът към конкурса е голям и ботевци правят сериозна заявка за покоряване на върховете на национални литературни състезания, олимпиади и конкурси през учебната година.

Участниците споделят, че темата на конкурса „Докосвам се до теб, училище“ им допада, защото дава възможност за връщане назад във времето и потапянето им в спомени от първите дни, прекарани в гимназията. Това е един от многото поводи да почетат и паметта на Народните будители, защото те са хората, съхранили националната ни идентичност през вековете.

„Денят отронва последните часове като златните листа по прашните улици, звънецът отдавна е отброил края на учебния ден, но има десетки светещи прозорци, зад които живее надеждата за утрешния ден…“ Така учениците започват част от своите есета, посветени на училището и съвременните будители. „В празничния ни календар сме отредили няколко дни – уникални, български, посветени на пазителите на националната ни култура и български дух“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5/