Най-добрият математик на Област Кърджали учи в ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали

           

Абитуриентката Дияна Гуглева е носител на купата „Най-добър випускник“, което доказва, че за математическата школа на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали приемствеността е успешната формула на отличните математически постижения. Престижното отличие бе връчено от  зам. областния управител Юлия Чортленева.

            За двадесети пореден път Регионалното управление на образованието – Кърджали, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Съюзът на математиците в България – секция, Кърджали организираха Областен математически турнир „Перперикон“. Състезанието се проведе под патронажа на Областния управител г-н Даниел Делчев.  Състезанието бе индивидуално и тази година бе само  за ученици от единадесети и  дванадесети клас. В турнира участваха ученици от област Кърджали, град Димитровград  и град Смолян. Темата за всеки клас бе изготвена от екип  под ръководството на акад. Сава Гроздев и проф. Росен Николаев от Икономическия университет – Варна  и  се състоеше от седем задачи: пет от тях с избираем отговор, една – с отворен отговор и една с описание на решението. Писмените работи бяха анонимни.

            Жури на турнира бе екип от професори и доценти във ФМИ на ПУ „П. Хилендарски“, Икономически университет – Варна, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – Варна и учители от град Кърджали.  След участието си в това състезание математиците  Дияна Гуглева, Джан Гюлистан, Стоян Ванчев, Нарин Мехмед, Божидар Кавракиров от 12 клас и Елиф Али  от 11 клас от Езиковата гимназия покоряват родните университети с отлични оценки. Журито на турнира присъди над 20 отлични оценки. Съгласно правилника на ФМИ и ФТФ на ПУ “Паисий Хилендарски” и статута на турнира на участницитеот дванадесети клас, набрали съответен брой точки, отличната оценка се признава за прием в специалностите на ФМИ и ФТФ към ПУ “Паисий Хилендарски”, в ТУ Габрово, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ –  Варна,  филиалите  „Л. Каравелов” – Кърджали и гр. Смолян на ПУ и филиала на МГУ, София. Съгласно правилниците на Русенския университет “Ангел Кънчев“, Икономическия университет – Варна и  Висшето училище по застраховане и финанси – София и статута на турнира на участниците от единадесети и дванадесети клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием  в тези две висши учебни заведения.

Организаторите на турнира поздравяват всички отличили се състезатели и им пожелават да докажат, че  бъдещите икономисти, компютърни инженери, застрахователи са  млади хора, мотивирани да учат и да постигат успехи.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6/