Най – убедително на немски език дебатират Лия и Гизем от ЕГ „Христо Ботев” град Кърджали

 

На 17.04.2018 г. в град Стара Загора се проведоха  регионалните финали на дебатите по немски език, част от международния проект „Jugend debattiert”. Право на участие имаха единствено победителите от училищните кръгове по дебати от Езиковите гимназии в Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Лия Стамболиева и Гизем Сюлейман  от XI клас  представиха по безапелационен начин   ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали, след  като и двете преминаха полуфинала по темата „Трябва ли момичетата и момчетата да бъдат разделяли в определени  учебни часове”.

С блестяща откриваща реч, задълбочена аргументация, високо ниво на убедителност и  отличен изказ   на немски език  двете единадесетокласнички  спечелиха мястото  си на финала, на който, задно с конкурентите си от  езиковите гимназии в Пловдив и Стара Загора, дебатираха  по трудната обществена тема за наказанието на хората, които пускат фалшиви новини.

Журито  в състав  Йорг Каснер, консултант към Немската служба за академичен обмен,  Ингрид Вендлер – регионален методист и доброволката от Германия  Инеке Фехт имаха не леката  задача да определят двамата  най-добри дебатьори в  Централна България, които ще вземат участие  през май в  тренировъчен дебатьорски лагер в град София.  За гордост на Еиковата сред победителите  бе  Лия Стамболиева, която получи отлична обратна връзка от г-н Каснер, който  високо оцени  аргументацията и отношението й  по важни и актуални теми за училището и обществото.

В подготовката на Лия и Гизем  за състезанието се включиха  доброволката от Германия  по програма „Kulturweit” Джойс Aндре, преподавателя по немски език Нигяр Наим и ръководителят на клуб “Дебати” в училището Марина Димова.

Международният проект „Младежки дебати на немски език“ съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика   и се организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%83%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b8/