Немските театрали от Езиковата отново на Национална сцена

Участниците в тетралната група на немски език от Езикова гимназия „Христо Ботев“, работещи тази учебна година по проект „Твоят час“,  за пореден път участваха в  Националния театрален фестивал „Завесата се вдига за немски език“.  Инициативата  се провежда ежегодно от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел.  Участието на възпитаниците на кърджалийската езикова гимназия в него е традиция, изградена  през последните 7 години в резултат на упорита работа и многобройни часове репетиции. Всяка година това участие е част от календара на училището и немските театрали с желание и ентусиазъм се подготвят за него.

Тази година фестивалът се проведе в Монтана и на сцената  отново се изявиха 12 театрални групи от елитните езикови училища в страната. Те бяха избрани след предварителен кръг, на който журито бе прегледало и одобрило след внимателен подбор предварително изпратени записи на подготовката на общо 25 театрални представления.  Мотото на фестивала тази година бе : „ Свобода:  право, задължение, отговорност, чувство или възможност“  и младите актьори трябваше да пресъздадат пиеса, в която да покажат какво всъщност означава да си свободен. Те представиха творбата  на  съвременния  автор Волфганг Хилман „Бенджамино Бенц или Любовта не е лесна“, която пречупва  през призмата на гротеската въпросите: Има ли свобода и може ли човек наистина да бъде свободен в днешния свят, когато е притиснат от много проблеми и зависимости? Всеки един от героите, интерпретиран по странен  комичен или трагичен начин от младите кърджалийски таланти,  по свой начин разкри пред публиката своите чувства и емоции, както и съкровените си желания да бъде свободен. Поднесена с доза хумор, оригинална интерпретация на темата и прекрасна игра пиесата впечатли публиката с  широкия  диапазон  от  емоции,  пресъздадени  на  сцената  и  тя  приветства актьорите с  бурни  овации.  За представянето си талантите от Кърджали се подготвяха в рамките на часове за извънкласна дейност по проект „Твоят час“ под ръководството на Радка Попгеоргиева. Участниците в трупата са вече изградени артисти, които на сцената на фестивала изцяло разгърнаха своя театрален талант  като показаха и отлично владеене на езика на Гьоте.

Кърджалийскта публика ще има възможност да гледа постановката на традиционния театрален маратон, организиран от Езиковата гимназия всяка година по повод патронния празник – 2 юни. Тогава талантите от училището ще представят  на сцената на ДМТ „Димитър Димов“ 4 различни пиеси на английски, немски, френски и български език. Любителите на театралното изкуство са поканени да се насладят на играта на младите актьори от ЕГ“Христо Ботев“.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2/