Немски карнавал в езиковата гимназия

20022015Днес в ГПЧЕ „Христо Ботев” прогониха злите сили с „Фашинг” карнавал. „Фашинг” е карнавал, характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така “Фашингът” се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.

Всяка година по традиция той се отбелязва с много усмивки и маскарад от осмокласниците от немските паралелки в ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали. Те се веселиха над три часа на “Фашинг” карнавал в Актовата зала на училището. Най- малките в Гимназията се бяха маскирали с красиви и шарени костюми – от принцеси и феи до пирати и супер герои от комикси. Участниците показаха не само творчески идеи в представянето на костюмите, но и певчески и театрални умения и най-вече придобитите нови знания по немски език.

Карнавалът беше организиран от Макси Шик с помощта на учителите по немски език в осми клас. Младата германка е тук от месец септември по програма „Kulterweit” и се включва успешно в училищния живот на Гимназията. Тя съумя да пренесе традициите на „Фашинга” от родния си Хамбург и доказа за пореден път на младите попълнения в редиците на Езиковата, че езикът е не само средство за комуникация, но и път между културите. За това допринесоха и специалните гости на карнавала – родителите на Макси. Те бяха особено впечатлени от специалната подготовка за празника и с удовлетворени, че толкова далеч от Германия, традициите им се пресъздават от българските ученици.

За забавление на участниците бяха подготвени много весели и интересни игри – „Танцувалния стол”, „Йогурт”, „С нож и вилици”, „Брецел”, „Орехи”, „Във въздуха”, „Мумия”, „Вкусотия” и „Балони”. Така с песни, танци и веселие се стигна до кулминацията – избор на „Най-интересен костюм”. Смях, радост, веселие и танци – така бе отбелязан традиционния немски “Фашинг” карнавал в езиковата гимназия. Атмосферата беше неповторима, а спомените – скъпи и незабравими.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b2-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f/