За поредна година ботевци „превзеха властта“

7Денят на ученическото самоуправление е въведен официално в българското училище през май 2006 г. и по този повод учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев“, гр. Кърджали отново „превзеха властта”. В Езиковата гимназия Денят на ученическото самоуправление има богата дългодишна история. Учениците подават молби за заемане на дадена длъжност в гимназията, които се разглеждат и одобряват от педагогическия съветник и психолога. Осъществяването на инициативата е подготвено съвместно от учениците и учителите, като преди това учениците изучават функциите и задълженията на всеки член от екипа.

В деня на самоуправлението учениците успешно заеха местата на директор, помощник-директори, учители, педагогически съветник, психолог, медицинска сестра и друг помощен персонал. Ролите бяха разменени за ден. Учителите застанаха на ученическата скамейка, като по този начин си припомниха своите ученически години. Видяха как учениците предпочитат да се провеждат учебните занятия. По време на инициативата учениците разбраха каква отговорност е да бъдеш преподавател, но и се забавляваха с позициите, нетипични за тяхното ежедневие.

6Директорския пост зае заместник-председателят на Ученическия съвет при ГПЧЕ „Христо Ботев“ Даниел Дикмев – ученик от 11А1. Той съобщи и за престоящата инициатива на Ученическия съвет – „Личност на годината“, която ще се проведе на 13 май в клуб „Аура“. Заставайки на мястото на титулярите днес, учениците разбраха, че работата на директора, помощник-директорите, преподавателите и дори хигиенистките е изключително трудна и отговорна.

Денят на самоуправлението позволява на учениците да покажат своите лидерски качества, организаторски умения, инициативност и самоконтрол. Дава възможност да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи, можещи, изпълнени с енергия и новаторски дух. Дава възможност и на двете страни – ученици и педагогически колектив – да постигнат по-добро взаимодействие в ежедневната работа.

 

 

3513

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b7%d0%b5%d1%85%d0%b0/