Празник на книгата на чужд език в ЕГ „Христо Ботев”

         В нашето динамично медийно ежедневие все по-рядко посягаме към някоя книга. Това обаче не се отнася за читателския клуб  „Lesefüchse International”.  За втора година членовете на клуба се изправиха срещу предизвикателството да четат  произведения на немски език.  ЕГ „Христо Ботев”  е част от Международния проект за четене на художествена литература на немски език, в който участват България, Грузия, Естония, Литва, Латвия, Монголия, Унгария, Беларус, Русия и Румъния. Целта  е учениците да се запознаят със  съвременни немски творби, да се развие интеркултурната компетентност и критическото мислене и да се стимулира четенето на книги на чужд език. С голямо желание и заредени със спортен ентусиазъм  „четящите лисици”  работиха върху предварително избрани от комисия произведения – „Zeit der großen Worte”  (Herbert Günther), „Brennendes Wasser”  (Lukas Erler), „Echt”  (Christoph Scheuring) и „ Like me” (Thomas Feibel).  Оживените дискусии върху поставените в книгите проблеми  допринесоха за развитието и подобряването на езиковите компетентности, както и разширяването на общата култура.

По регламент всяко училище трябва да избере победител в  училищните дебати, който ще участва на Националния финал на 28.04.2017 в гр. София. На 18.04.2017 в ЕГ „Христо Ботев” се проведе училищният финал на литературното съcтезание „Lesefüchse International”. Специален гост на мероприятието бе г-н Йорг Каснер, консултант-координатор за немски език в България и ръководител на проекта. Тържеството уважиха г-жа Й. Чавдарова, г-жа Попгеоргиева и учители по немски език. За доброто настроение на всички присъстващи бе представена кратка програма, включваща песни, посветени на четенето на книги и сцена от романа  „Brennendes Wasser”.

Мотивирани от състезателния характер на събитието, членовете на клуба „Lesefüchse International”   дискутираха оживено върху поставените в книгите проблеми – Първата световна война и последиците от нея, дългът и саможертвата на героите, вечната тема за любовта, приятелството и предателството, сложните семейни взаимоотношения, непрестанният стремеж на човека да открие своето място, хидравличното разбиване като метод за добиване на шистов газ, животът на бездомните деца, социалните медии и ролята им в нашия живот.

Критериите, според които беше избран победителят, бяха отлично познаване на съдържанието на творбите, убедителна позиция по обсъжданите проблеми, подкрепени с  необходимите аргументи и високото езиково ниво.

Жури в състав  г-жа Галина Недялкова, ръководител на читателския клуб, г-жа Станислава Иванова и Леандер Михаел, доброволец в ЕГ „Христо Ботев”, присъди първото място на Еда Мехмедали от 11 клас, която ще представи  нашето училище на Националното литературно състезание в края на април. Второто място зае Дилара Сарач  от 11клас, а третото си поделиха Гизем Сюлейман 10 клас и Хелин Фейзула от 10 клас. Пожелаваме на всички членове на клуба да запазят любовта си към книгите, защото  “няма по-верен приятел от книгата”.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d1%83%d0%b6%d0%b4-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b2-%d0%b5%d0%b3-%d1%85/