Старши и младши посланици на Европейския парламент от Езиковата на регионална среща в Пловдив

            Група ученици от  Езикова гимназия „Христо Ботев“ Кърджали взеха участие в регионална среща на училища – посланици на Европейския парламент, проведена в петък в град Пловдив. Инициативата е част  от  Програмата за училища – посланици, в която гимназията участва още от 2019 година и е едно от 11-те училища в страната, одобрени за участие през настоящата учебна година и бе организирана от Бюрото на Европейския парламент в София. На срещата ботевци обмениха идеи заедно със свои връстници от 16 училища от Южна България и се срещнаха с евродепутата Андрей Ковачев – домакин на срещата. Той проведе с учениците дискусия по актуални теми за бъдещето на Европейския съюз и изслуша мнението на младежите за бъдещото развитие на България като член на съюза. Учениците се включиха и в дискусия на тема „Върховенството на правото“ с модератор проф. д-р Ингрид Шикова, експерт европейска интеграция, катедра „Европеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

            Организаторите бяха подготвили разнообразни форми за изява. Георги Дичков и Андрея Богданова от 9 клас, Кремена Шикова от 10 клас, Дуйгу Мехмед и Петко Тодоров от 11 клас, Десислава Ликова от 12 клас  бяха разделени в  4 работни групи и  създадоха заедно с другите участници  свои творчески проекти по различни теми. Те дебатираха по въпроса: „16-годишните трябва ли да имат избирателни права?“, изготвиха постери под надслов „Зелената идея в училище“, включиха се в интерактивна дискусия: „Какво знаем за Европа?“ и разискваха казуси, свързани с „Правата на европейските граждани и възможностите на младите хора като граждани на Европейския съюз“. Старшите посланици  в лицето на придружаващите учениците учители –  Галина Запартова – психолог и  Анета Танкова – учител по география, обмениха идеи за работа по Програмата с други свои колеги.

#EPAmbassadorSchools

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%88%d0%b8-%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%88%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81/