Театрален ботевски маратон – подарък за кърджалийци

 Под звуците на Ботевия марш и с български знамена в ръце гвардейският отряд на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ развълнува и вдигна на крака присъстващите в залата на ДМЦ „Димитър Димов“ ученици, родители, гости, учители. Всички те се бяха събрали, за да отбележат патронния празник на училището. Театралният маратон започна със силните  слова на водещите за вулканично дело на Христо Ботев, за неговия пример и завет, който Ботевите потомци  носят в сърцата си, за да може днес Езиковата гимназия да бъде пространство на знанието, таланта, толерантността и силата на духа. А тя вече е на 95 години! 95 стъпала по пътя на просветното израстване! 95 стъпала все напред и все нагоре!

Присъстащите изживяха приятни часове и се насладиха на младостта, красотата и таланта на възпитаниците на Езиковата гимназия „Христо Ботев.” Програмата бе подготвяна през учебната година в занимания по клубове по проект „Твоят час“ и бе организирана като обща представителна изява. В празничния спектакъл участваха клубовете: „Драматургия” с ръководител Нели Яръмбойкова, „Хороводец” с ръководител Гинка Кирчева, „Публична реч” с  ръководител Надежда Карагьозова, „Речев етикет, поведенчески етикет и дрескод” с  ръководител Росица Калайджиева, „Театрално студио” с  ръководител Калина Ирикева, „Театрално студио 2” с ръководител Атанас Атанасов, „Театрално студио на немски език” с ръководител Радка Попгеоргиева,  Театрално студио на френски език с ръководител Мила Кулова и „Английски театър“  с  ръководител Таня Маровска.

 

            Началото на театралния маратон постави спектакълът  „Памет, знание, любов, надежда, вяра“  който чрез слово, музика и танц пресъздаде драматичнита атмосфера от последните дни на поета и революционера Христо Ботев. Завладяващото слово доксосна сърцата на присъстващите, които бурно аплодираха талантливите ученици.

 

 

Пиесата, която английските театрали прадставиха на сцената бе комедията „Съседи“. Публиката аплодира таланта на актьорите, които тази година участваха в Националния фестивал за авторска пиеса на английски език, който се проведе за четвърти път гр.Кюстендил. Там те се представиха наред с трупи от Варна, Русе, Сливен, Смолян, Кубрат, Враца и бяха отличени с  награда за най-добра комедийна пиеса, а Александра Юнакова бе отличена  за най-добра интерпретация на акцент.

 

 

Постановката на  Клуб „Театрално студио на немски език“ бе творбата  на  съвременния  автор Волфганг Хилман  „Бенджамино Бенц или Любовта не е лесна“, която пречупва  през призмата на гротеската въпросите: Има ли свобода и може ли човек наистина да бъде свободен в днешния свят, когато е притиснат от много проблеми и зависимости? Същата бе представена от  немските таатрали на Езиковата в Националния фестивал „Завесата се вдига за немски език“, организиран от Гьоте институт – България, МОН, фондация Ханс Зайдел, провел се в град Монтана. И на сцената на Драматичния театър в Кърджали, пред родна публика актьорите развихриха своя талант и заслужено спечелиха аплодисментите на публиката.

 

„Театралното студио на френски език“ представи пиесата „Ало, ало“ от Дейвид Крофт и Джеръми Лойд. На представянето на тазгодишния  Международен ученически фестивал на франкофонския театър в Стара Загора постановката  на ботевските франкофони спечели специалната награда на Френския институт за великолепната игра на Виктор Людмилов Тодоров в ролята на Рене и на Марияна Иванова Иванова в ролята на Едит. Пред своите съученици френските актьори изиграха отново блястящо своите роли и предизвикаха бурен смях и аплодисменти.

 

 

Талантливите актьори от двете театрални студиа на български език представиха  пиесата на  видния македонски драматург Деян Дуковски  „Буре барут”, постановка, с която взеха участие на Театралния фестивал „Арлекин“ в Нова Загора.  В деня на патронния празник на Гимназията  театралите покориха сърцата на кърджалийската публика с професионалната си актьорска игра.

 

 

 

Цветя в знак на уважение поднесе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Ботевци си пожелаха училището да бъде все така силно и устойчиво, да ражда таланти и да е  сигурен дом за учениците, както и за учителите, които носят достойно своята мисия. Обещаха си да пазят светлината и мъдростта и да  вървят с широко отворени очи по пътя на духовността с памет към тези, които са го извървели преди тях, и с доверие към идващите след тях.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8a%d0%ba/