Театрален маратон 2019

Според професор Иван Шишманов „един народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Актьорите са не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора.“ – с тези думи бе открит тазгодишния театрален маратон на ЕГ „Христо Ботев“. На сцената на театъра в Кърджали оживяха героите, пресъздадени в  три пиеси – дело на две театрални студия на български език, театрално студио на немски език и театрално студио на английски език. Всички те през тази учебна година работиха  по програма „Занимания по интереси“, финансирана от МОН.

Пиесата „Сладко-горчива слава“, получила плакет и  награда за най-драматично и смело представяне на проблема с приемането на наркотици от младите хора и последиците от това на Националния фестивал на театъра и драмата на английски език в град Враца, разказа за живота на вокалиста на рок групата „Нирвана“ –  Кърт Кобейн –  от детството до трагичния му край. Наркотиците провалят семейството и бляскавото му бъдеще като музикант. Идеята за темата на пиесата е на Яна Михайлова от девети клас. Заслугата е и на ръководителя на трупата Таня Маровска, учител по английски език в гимназията и на актьора и режисьор Атанас Атанасов. Отговор на въпросите има ли цена славата, щастливи ли са успелите и доволни ли са от живота, който водят се опитаха да дадат на сцената със своята игра Яна Михайлова,  Онай Али, Валентина Ананиева, Елис Али, Габриела Тренева, Петя Тончева, Мария Тонева.

За седми път ботевци се представиха на театралния фестивал „Завесата се вдига за немски език”, организиран от Гьоте институт – България, МОН, фондация Ханс Зайдел и спечелиха наградата за най-оригинално представление и обраха овациите на публика и жури в град Пазарджик. Темата на тазгодишния фестивал „Мисли и действай зелено“ бе свързана с проблемите за опазване на околната среда. Младите таланти на Езиковата представиха  с много хумор, ирония и отлична актьорска интерпретация пиесата „Малко природа или големият хит-парад на околната среда“ от немския автор Екхард Люк. Ръководител на немската театрална група е Радка Попгеоргиева. Представлението бе едно кабаретно ревю на тема „Околна среда  или  как се отнасяме към  разрушаването на основните фундаменти на нашия живот“. Едно телевизионно предаване с различни елементи – малко шоу, малко съвети за живота, малко говорене, музика, театър, училище, литература, малко минало и много настояще представиха актьорите Слави Мандажиев, Георги Събев и Васил Петковски, Любов Стойчева, Мелиса Хайдарова, Антония Моллова, Чаала Идриз, Айлин Бекман, Божидара Атанасова, Борислав Енчев, Хелин Ремзи със специалното участие на Неле Кирш, доброволец по програма „Културвайт“.

Талантливите актьори от „Театрално студио“ с ръководител Калина Ирикева и клуб „Театър“ с ръководител Атанас Атанасов представиха  пиесата Боряна от Йордан Йовков. Един спектакъл за ГРЕХА и неговото възпроизводство! За ВЪЗМЕЗДИЕТО! За трудния път от ИЗКУПЛЕНИЕТО до ОПРОЩЕНИЕТО! За това КАК живее човек? Кое го прави ДОБЪР? Кое – ЗЪЛ? Кое ни разделя и изправя един срещу друг? Кое ни пречи да се гледаме в очите? Защо не можем да живеем нормално, простичко, без омраза – с ЛЮБОВ? Защо не можем да се преборим с лакомията си за ПАРИ и ВЛАСТ и още, и още, и още … Опитваме се да намерим отговор – можем ли да събудим ДОБРОТАТА у себе си? Как ???
Въпроси, въпроси, въпроси… В деня, когато Гимназията чества своя патронен празник актьорите Ема Кръпова, Дениз Мустафа, Емилиян Боев, Ефе Юсеин, Явор Дуков, Даная Римпопова, Мила Авренлиева, Ивайло Иванов,  Ралица Сидерова, Слави Мандажиев, Георги Събев,  Мария Ангелова, Джису Лий, Илияна Трингова,  Ивана Колева, Теодора Янгьозова, Симона Гигова, Калина Стайкова, Ачеля Ниязи, Александра Русева, Даниела Михова, Теодора Димитрова, Росица Кючукова, Василена Георгиева и Виктория Бъчварова, впечатлиха присъстващите  с талантливата си игра и с модерната сценография и хореография на режисьора Атанас Атанасов.

Невероятните интерпретации и актьорски превъплъщения на младите таланти  на Езиковата завладяха сърцата на публиката, която ги дари с нестихващи аплодисменти и превърна събитието в незабравим театрален празник.

Още снимки

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%88%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd/