Устремени към върха

Ботевци  покоряват литературни върхове с талант и упоритост

Двама са финалистите от ЕГ „Христо Ботев“- Кърджали, които са класирани на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Оспорваната надпревара ще се проведе в първата десетдневка на месец април. Това стана ясно след обявяване на резултатите от образователното министерство.

Мадлена Солакова от 12. клас, с преподавател Нели Яръмбойкова и Йоана Иванова от 11. клас, с преподавател Емилия Владева са двете представителки на ЕГ „Христо Ботев“, които ще се състезават в отделните възрастови групи за място сред  лауреатите на най-престижния литературен и езиков форум от календара на МОН.  

Има добри новини и за учениците от девети клас. Белен Догу и Бурчин Кезим са носителите на призови награди от Третия национален литературен конкурс  „С обич за мама“, организиран от община Бургас и Читалище „Възраждане – 1927“. Възпитаничките на ЕГ „Христо Ботев се класират съответно на първо и на трето място в категория литература сред общо петстотин участници от над петдесет населени места. Творческият им дебют е повод за гордост и още по-сериозна мотивация за успех.

За петнадесета поред година клубът на младите журналисти „Публична реч“, с ръководител Надежда Карагьозова – учител по български език и литература, печели призови награди в ХI Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Проявата е част от Националния календар за състезания и конкурси на МОН и е признание и за професионализма и дългогодишното успешно партньорство на членовете на клуба от ЕГ „Христо Ботев“ и  екипа на Общинско радио Кърджали.

В категория радиожурналистика екипът на ЕГ „Христо Ботев“ се класира на второ място, във възрастова група 9-12 клас, с предаването „Твоят час“, излъчено от Общинско радио Кърджали. Адмирациите са за водещите на ученическото предаване Антония Босева и Ралица Атанасова  и неуморните репортери Мариана Лозева, Дефне Мустафа, Александра Стефанова, Йоанна Точкова, и Мария-Анна Димитрова. С индивидуални награди бяха отличени информационните материали на Александра Стефанова в категория „Интервю/репортаж“ тя печели второ място, а в раздел „Публицистика“ деветокласничката Мехтап Рамадан е на трето място за своя кометар, а Бурчин Салиф има поощрителна награда за материалите си в същия раздел.  

Успехите на учениците са логични заради последователността и амбицията за постигане на високи резултати. Професионализмът на преподавателите по български език и литература в Гимназията и положените усилия от страна на учениците дават своите добри резултати и са повод за гордост от постигнато.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%b0/