Устремени към олимпийския връх

Четирима финалисти от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали ще громят конкуренцията на Националния кръг на олимпиадата по английски език.

Новината за успехите на учениците от Гимназията стана ясна след обявяването на резултатите от областния кръг на олимпиадата по английски език, който се проведе на  19.02.2022г. Своите езикови умения демонстрираха  ученици от област Кърджали, разпределени в пет състезателни групи. Безспорен е фактът, че от 119 участници за област Кърджали на национален кръг достигнаха само ученици от Езиковата гимназия. Имайки предвид сложността на олимпиадата с гордост обявяваме имената на четиримата, които ще мерят сили с най-добрите в страната. Това са Георги Дичков – 8 клас (първа група), Мартин Тодоров, Валентина Дичева – 9 клас (втора група) и Жасмин Ялчън – 10 клас (трета група). Тяхното достойно представяне е доказателство както за жаждата им за знания, така и за неуморния труд на техните преподаватели Снежана Христова, Антония Борисова и Елван Осман. Класиралите се  ученици ще имат възможност да докажат блестящите си умения на 26 март, когато ще се проведе националният кръг на олимпиадата по английски език, на който Езиковата гимназия е домакин.

Повод за гордост е и постижението на Виктория Димитрова от 10 клас. Тя завоюва  трето място в конкурса за превод от английски на български език, иницииран от дружество „Приятели на САЩ“ по случай месеца на Америка в Кърджали, който по традиция се отбелязва през месец февруари. Председател на журито е Алеко Дянков – един от най-добрите преводачи в България от английски език. Учениците по английски език проявиха сериозен интерес към конкурса и резултатите не закъсняха.

Друг забележителен успех отбелязаха и участниците в Kangaroo Global Linguistics (KGL), което e състезание по английски език, отворено за всички ученици от 8 до 18-годишна възраст. Надпреварата се провежда се по цял свят от International Testing Authority и от Institute for the Development of Education Assessment, а в  България се организира от Сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата за България“. Целта на състезанието е учениците да премерят знанията си по английски език с връстниците си в България на вътрешноучилищен и национален етап, а победителите на международен етап. Състезанието включва различни нива, ориентирани към Европейската езикова рамка за чужди езици. По традиция англоговорещите ботевци се справиха блестящо и  учениците Берин Шабан-8 клас (ниво А1 senior), Жасмин Ялчън – 10 клас  и Алейна Петкова-11 клас (ниво B2) се класираха на национален кръг, който ще се проведе в град Гоце Делчев на 19.03.2022г. Пожелаваме им още много успехи в чуждоезиковото обучение и поводи за гордост!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%85/