УЧИТЕЛИ ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ПОСЕТИХА СИЦИЛИЯ ПО ПРОЕКТ В РАМКИТЕ НА ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+

През изминалата седмица в периода 26.02.2024 – 01.03.2024 г. учителите Нурай Садулов и Ширин Хаджиева от Езикова гимназия „Христо Ботев“, придружени от директора на училището госпожа Даниела Павлова, присъстваха на работна среща в гр. Катания, Италия, по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) под наслов „Да бъдем смели! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ в рамките на програма Еразъм+ с партньори от Франция, Италия, Гвиана и островите Сен Пиер и Микелон. Домакини на срещата бяха Университетът на Катания и Държавна гимназия „Джузепина Туризи Колона“, които посрещнаха гостите много топло и сърдечно. Талантливите музиканти и хористи на гимназията развълнуваха всички присъстващи с вълшебното си изпълнение на химна на Европа и на националните химни на България, Франция и Италия.

Участниците споделиха своите анализи на резултатите от досегашната работа по проекта и представиха основните концепции на обучението – активно и експериментално учене с прилагане на интердисциплинарни методи, посочвайки предимствата, които то дава – укрепване на взаимоотношенията, изграждане на отговорност към другите и себе си, повишаване на самоувереността и мотивацията на учениците.

Модулите, разделени на три теми – партньорство, управление и подкрепа за учениците от разглежданите територии, ще направят възможно по-нататъшното изследване на потенциала на сътрудничеството, партньорството и работата в мрежа при проектирането на програми за обучение на учители.

По време на срещите бе постигнат транснационален консенсус около идеята за съсредоточаване на действията върху нови принципи на подкрепа и обучение, благоприятстващи укрепването на социалната справедливост и солидарността, както и създаването на колаборативна среда.

Изграждането на модел на сътрудничество въвежда идеята за динамично взаимодействие между света на изследванията и този на практиката. Това изисква всеки член на образователния екип – учител, директор, изследовател, ръководител на местно сдружение, културен център и др. – да преосмисли своите професионални нагласи, методи, подходи, за да допринесе за създаването на нови съюзи в името на успеха на възможно най-голям брой ученици.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8/