Фанфаристите на гимназията на Национален прегред в Свищов

Фанфарният оркестър при ЕГ „Христо Ботев“ участва в поведения IV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, който се проведе от 27 до 29 април тази година в град Свищов.

Целта на прегледа е запазване на богатите традиции на тези оркестри в национален мащаб и популяризиране творческата изява на учениците.

Националният преглед се организира на всеки две години, като в последните му две издания участват и фанфаристите на гимназията. В конкуренция с девет фанфарни оркестри от Свищов, Перник, Лом, Бургас, Радомир и други градове на страната кърджалийските музиканти дефилираха на площада на града, след което изнесоха програма с продължителност 20 минути. Изпълненията им на маршове „Бодро напред!“, „Утро“, „Нашият марш“ и други и музикални изпълнения с фолклорни мотиви предизвикаха бурни аплодисменти от публика и състави, за което получиха грамота и плакет от кмета на Община Свищов. Съпътстваща изява на фанфарният оркестър на гимназията бе и концерт на открито в Етнографски музей на открито “Етър” – Габрово, на който се радваше на овациите на посетителите на комплекса. За импровизираната изява музикантите на гимназията получиха благодарствено писмо от ръководството на комплекса.

 

Съставът е сформиран през месец октомври 2014 г. и работи по проект за развитие на извънкласните дейности „твоят час“.

Ръководител е Мария Митрева – старши учител по математика. В програмата си фанфарният оркестър включва български възрожденски маршове и други маршове, валсове и народни хора. Участва във всички празници на гимназията и шествия, организирани от общината, както и  на национални и общински празници. Макар и млад, оркестърът се радва на аплодисментите на обществеността  в град Кърджали и в страната и е горд, че продължава традициите на фанфарните оркестри в България.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%84%d0%b0%d0%bd%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd/