Христо Ботев – символ на възвишена любов, сила и родолюбие за своите потомци

Словото на великите личности ехти високо и прескача границите на своето време, буди човечеството с истини, създадени със сърцето. С огъня на думите си Христо Ботев запалва клада, на която с възторг и преклонение пред род и Родина, той положи младия си живот. Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода и справедливост, независимост и солидарност.

За нас, Ботевите потомци, е чест и привилегия да споделяме и следваме демократичните ценности и хуманни идеали на поета революционер. Живи са социалната чувствителност, непримиримостта и националната гордост, завещани от него. Младото ни поколение, с вяра и надежда за добро, взема от огъня на Ботев, за да го носи в сърцето си с високо вдигнато чело навсякъде по света.

В навечерието на 2. юни учениците и учителите от Езиковата гимназия        „ Христо Ботев“ отбелязаха своя патронен празник и отдадоха заслужена почит на загиналите за свободата на България знайни и незнайни родолюбци. С тържествен марш фанфарният оркестър откри тържеството пред паметника на Гения. Гвардейският отряд поднесе венец в знак на признателност. Ученици от 8. клас възхвалиха чрез изящното слово на поета самопожертвователното му дело, вградило в българската историческа памет и култура високи ценности и духовност. Госпожа Диана Георгиев, учител по история и цивилизация в Гимназията, изнесе тържествено слово, в което отбеляза, че пророческите му идеи са в основата на отстояване на националния ни интерес, защитават ценностите на европейското и световното развитие. Ниляй Шериф от девети клас прочете част от своето есе, отличено с първо място на Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“. Директорът на Гимназията, госпожа Йорданка Чавдарова, поздрави присъстващите и представи дарената на училището над стогодишна картина, изобразяваща паметния момент, в който Ботев и неговата чета пристигат на родна земя с кораба „Радецки“.

Тържеството продължи с „Ден на отворените врати“ на  участниците по програма „Занимания по интереси“. Те представиха своите умения в областта на занаятчийството, изобразителното и театралното изкуство, математиката, новите технологии и приложението им в живота. Интересите на ботевци са насочени и към спорт, фотография, здравословно хранене.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b2%d0%be%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d1%8e/