Честит празник, Кърджали!

С радиопредаване празнично за Деня на Кърджали ботевци почетоха подвига на Генерал Васил Делов

По повод 21-ви октомври – Денят на Кърджали, учениците от ЕГ „Христо Ботев” изнесоха открит урок по родолюбие с пилотно радиопредаване в Гимназията, под ръководството на Диана Георгиева, учител по история и цивилизации и ръководителят на клуба „Гласът на ботевци” Христо Момчев. Младите журналисти Елина Младенова и Елица Караусева от 10Н3 бяха водещи на програмата, с която отбелязаха празника на града.

Те запознаха съучениците си с любопитни факти за последните дни от живота извън пределите на отечеството. На този ден през 1912г., по време на Балканската война, градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е завзет и освободен от хасковския отряд, начело с генерал  Делов. 21-ви е ден на признателност, ден  на уважение и гордост към българската армия, към хората, които са оставили костите си тук, за да можем днес да бъдем свободни, да бъдем част от Отечеството.

В емоционалното си обръщение към своите съученици и учители те отправиха призив:  „Да пазим и обичаме скъпата на всички ни и извоювана с много свидни жертви Майка България!”.

Във фоайето на Гимназията бе подготвен информационен кът със снимков материал и с информация за живите емблеми на ЕГ „Христо Ботев” и град Кърджали. Гвардейският отряд и фанфарният оркестър са неизменна част от празничния календар на столицата на Източните Родопи и са достоен пример за живата памет и почит пред подвига на жертвите в името на България.

В знак на признателност представители от Ученическия съвет на ЕГ „Христо Ботев” поднесоха венец пред паметника на генерал Делов.

За възпитаниците на Езиковата гимназия 21-ви октомври е ден, в който се помни подвигът на героите и се пази идеята за един независим, свободен и обединен Кърджали. В края на предаването младите журналисти отправиха своите музикални поздрави към слушателите на училищното радио с песни на група „Епизод” по текстове на Вазови стихове.

Поклон пред паметта на достойните синове на Родината, загинали за нейното освобождение и обединение!

Честит празник, ботевци!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8/