Признанието

030615_t1В деня на патронния празник на ГПЧЕ «Христо Ботев» кметът инж. Хасан Азис изненада с подаръци Първи ученически гвардейски отряд

На патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали кметът на Община Кърджали – инженер Хасан Азис за пореден път засвидетелства своето уважение към Първи ученически гвардейски отряд. Младите гвардейци бяха гости на специална церемония в приемната на общинска администрация, на която присъстваха Директорът на гимназията – госпожа Йорданка Чавдарова, ръководителите на отряда – Елена и Димитър Кондикови и журналисти от всички местни медии. Всички те получиха в знак на уважение и признание за усърдията им поименни луксозни албуми, отразяващи участието им в премиерата на български игрален филм на режисьора Максим Генчев – “Дякон Левски”, състояла се на 16 януари 2015 г. в зала 1 на НДК в София.

В обръщението си към гвардейците господин Азис припомни историята на създаването на Националната гвардейска част на новоосвободена България през 1879 година, като гордо заяви, че възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” от Първи ученически гвардейски отряд, създаден през 2007 година, дадоха на цяла България урок по родолюбие и патриотизъм. Това не би било възможно без подкрепата на ръководството на гимназията и труда на ръководителите на отряда. Като приемници на армия без пленено бойно знаме, той призова гвардейците да носят своите униформи с чест и достойнство, защото те не само са новият символ на град Кърджали, но и следовници, носещи ботевския дух в родовата ни памет и в националното ни самосъзнание. Мисията им, подчерта кметът, е не само да представят воинските традиции и ритуали, но и да бъдат пазители на националната ни идентичност.

Като верен приятел на гимназията и отряда, подкрепял години на ред изявите на кърджалийските гвардейци, кметът се ангажира с оказване на материална помощ за нови униформи на отряда. От името на гимназията и Първи ученически гвардейски отряд г-жа Йорданка Чавдарова благодари за оказаното внимание, доверие и чест.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/priznanieto/