Връщане към ПРОЕКТИ

“Млади екскурзоводи”

 

mladiekslogo

 

Езиковата – домакин на работна среща по проект Коменски

 

mlad_eks1През месец май ученици от 9, 10 и 11 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев” за две седмици посрещнаха в домовете си свои италиански връстници. Визитата на ученици от училището по изкуства „Никола де Гуардиагрели” от град Киети, Италия бе осъществена в рамките на проект за двустранно училищно партньорство Коменски стартирал в началото на учебната 2011/2012 година. Партньорските отношения между двете училища са от 2008г., когато италиански ученици за пръв път посетиха езиковата гимназия в Кърджали и бяха очаровани от българското гостоприемство. В резултат на непрекъснатите контакти между преподавателите от Италия, ръководството на гимназията и преподавателите по италиански език в следващите години бе осъществено кандидатстването по проект със заглавие „Млади екскурзоводи” – междукултурния обмен и изучаването на чужди езици – възможност за европейска интеграция на учениците”. Дейностите по проекта са съсредоточени върху обмена на информация между партньорите за разкриване на културното и историческото наследство на страните-участнички. Учениците се запознават с известни забележителности в регионите, в които живеят и след това използвайки уменията си по английски и италиански език се учат да разказват за тях на своите гости от чужбина. По този начин учениците от училищата-партньори развиват допълнително своите социални и чуждоезиковите компетентности. Общувайки със своите връстници на английски и италиански език в обикновени житейски ситуации участниците в проекта в началото плахо и неуверено преодоляваха езиковата бариера помежду си и постепенно усъвършенстваха уменията си за общуване на чужд език. В първите дни след запознанството българските ученици трудно се справяха, но подпомагани от своите преподаватели по италиански език – Нурай Садулов и Маргарита Чобанова много скоро се отпуснаха и проговориха смело на италиански.
mlad_eks3За гостите и домакините бе организирана културно-развлекателна програма, целяща да покаже културната идентичност на България. В специалната програма при посрещането на гостите най-смели и убедителни с познанията си по италиански и таланта си бяха единадесетокласниците – Теодора Карабашева, Теодора Матеева и Пакизе Севова. Тяхното представяне впечатли всички гости – и учители, и ученици, а самите възпитаници на езикова гимназия бяха доволни от оценката им и разказаха за усилията, които те полагат при овладяването на италианския език – втори чужд за тях и за нетърпението с което са очаквали тази среща. По време на предварителната подготовка учениците от кърджалийското училище, с помощта на своите преподаватели- Нурай Садулов, Маргарита Чобанова и Таня Маровска, подготвиха беседи за историческите забележителности на Кърджали, региона и близките градове. Заедно със своите италиански приятели те посетиха известни туристически обекти в града и региона – Перперикон, Татул, Историческия музей, църквата Св. Йоан Предтеча, Манастирския комплекс „Св.Богородица” в кв. Гледка и на английски и италиански език разказваха за тези забележителности. Тук отново гостите изразиха възхищението си от добрите познания на кърджалийските ученици, както по история, така и по чужди езици. Огромно бе и удовлетворението на преподавателите по италиански език от езиковата, които полагат много усилия да мотивират своите ученици в овладяване на езикa на Данте.
mlad_eks4За да могат гостите по-отблизо да се запознаят с българската култура и история, бяха осъществени пътувания и до Пловдив, Хасково и Тракийската гробница в село Александрово. Всички заедно с интерес разгледаха Стария град, Античния театър и статуята на Света Богородица. Всеки един от посетените от тях обекти италианските ученици скицираха и рисуваха в бележниците си, за да може впоследствие да пренесат на платната на своите художествени произведение. През всички пътувания богатствата и багрите на българската култура и историческо наследство събудиха у тях много нови творчески идеи. Десетте дни, прекарани в България, изминаха неусетно, изпълнени с емоции, закачки и развлечения. Италианските ученици видяха как българските им приятели изучават чужди езици, след като посетиха някои от учебните часове в езиковата гимназия. Техните преподаватели бяха впечатлени от материалната база на ГПЧЕ „Христо Ботев” и споделиха, че тя не отстъпва на нито едно модерно обзаведено училище в Европа. Те също посетиха часове по английски и италиански език и видяха с какво голямо желание и ентусиазъм българските ученици изучават техния роден език. Присъстваха и на организираното от Ученическия съвет на ГПЧЕ „Христо Ботев” тържество за връчване на традиционните годишни номинации за „Личност на годината” и видяха отблизо как се забавляват техните български връстници.
mlad_eks5Домакини и гости създадоха много нови контакти и запознанства и в края на визитата всички много по – уверено общуваха помежду си. Контактът и разговорите помогнаха на българските ученици да преодолеят страховете си, да се отпуснат и проговорят смело на италиански език. Контактите с носители на езика ги мотивираха да задълбочат усилията си в овладяването му. Всички ученици-домакини обещаха на своите преподаватели, че от сега нататък ще залягат по-сериозно над италианската граматика и упражненията в час, за да могат през следващата година, когато пътуват до Италия да се чувстват още по-уверени в знанията си и уменията си да общуват със своите нови италиански приятели. Незабравима за всички ще остане последната „Вечер на приятелството”, на която всички участници получиха от директорката на ГПЧЕ „Христо Ботев”- госпожа Йорданка Чавдарова сертификати за участие в проекта и сувенири за спомен от престоя в България. До късно всички много се забавляваха, танцувайки рамо до рамо както български хора, така и италиански танци. Затова много трудна и особено емоционална бе раздялата. Със сълзи на очи младежите си пожелаха до нови срещи в слънчева Италия, когато през май 2013г. българските ученици ще посетят своите приятели в град Киети.

А ето и някои от впечатленията на младите ботевци:

Теодора Карабашева – 11 клас:

„Много се радвам, че участвам в този проект, тъй като имах възможността да опозная различни хора с тяхното индивидуално мнение и интересно мислене. Всеки от италианците беше уникален по своему и се държеше приятелски с всички нас. Вече съм напълно убедена, че когато ние ги посетим, ще бъдем посрещнати доста добре и ще си изкараме незабравимо, както и те. Интересното беше, че където и да пътувахме, те проявяваха интерес към това, което виждат, както и към много голяма част от нашата история. Най-хубавото е, че макар да си тръгнаха, ние все още поддържаме връзка и общуваме помежду си. Много бих се радвала да ги видим отново, ако пожелаят някой ден да ни посетят отново, че и за повече време.”

Енис Паша – 9 клас:

„Като за начало този проект много ми помогна с практикуването на чуждите езици, които изучавам в училище – английски и италиански. Мисля, че това ми се отрази в положителен аспект и ми помогна за научаването на доста италиански думи. Също така се запознах с много хора, с които винаги бяхме заедно и се забавлявахме много.”

Йордан Хаджиев – 10 клас:

„Още в самото начало, когато научих за проекта, самата идея много ми допадна. Фактът, че щяхме да живеем с деца от друга страна, с други разбирания и култура, беше много интересен за нас. Вълненията започнаха още със самото пристигане на италианците и първите ни впечатления между нас бяха, че всичко щеше да е много забавно и интересно. При пристигането им беше малко смешно, защото всички бяха притеснени и не говореха много. Пътуванията бяха много забавни, италианците харесаха много българските забележителности. Посетихме историческия комплекс Перперикон, беше много интересно за тях, направихме много снимки, разказахме им за историята на Перперикон и се забавлявахме много. Пътувахме и до Пловдив, разгледахме стария град и после отидохме до МОЛ ,”Галерия”. Италианците харесаха българските стоки и си напазаруваха. Обиколихме Хасково, там направихме снимки пред статуята на Дева Мария, която е в рекордите на Гинес. Видяхме и Каменните гъби и направихме много снимки. Последното ни пътуване беше до Татул, там също прекарахме много яко, разказахме им и историята на Татул и се забавлявахме.”

Константина Делчева – 9 клас:

”За мен идването на италианската група беше едно различно от досегашните ми преживяване. Изпълнено с много интересни случки, различни хора ,то се превърна в незабравим спомен за цял живот. Още по-вълнуващо беше, че в моята къща гостуваше една от италианките – Сара Грасо. Аз никога досега не бях се включвала в проект на разменни начала и затова имах смесени емоции на притеснение и интерес за новото. Аз нямах търпение, исках да се представя по най-добрия начин. Исках тя да се чувства като у дома си, да не й липсва нищо. Имах притеснения дали ще й хареса у дома, дали ще се разбираме, но когато тя дойде всичко изчезна. Сара е много готина, с чувство за хумор, скромна и лъчезарна. Останалите италианци бяха много различни и по своему уникални. От Сара научих много неща за Италия. Научих неща от техния бит и култура. Какво правят те в свободното си време, какво е актуално в Италия. От друга страна пътуванията из България допринесоха те да се запознаят със забележителностите и красивата природа на страната ни. Моята майка приготвяше традиционни ястия. Аз се постарах да не й е скучно и използвах всяко свободно време да я изкарам навън, за да я разведа из Кърджали. Сега с нетърпение очаквам втората ни среща, която вече ще бъде в Италия.”

Мирослава Апостолова – 10 клас:

„Участието ми в проекта „Млади екскурзоводи” по програма Коменски беше едно интересно и незабравимо преживяване за мен, което обогати общата ми култура и повиши националното ми самочувствие. Като член на групата – домакини, аз научих много за Италия, италианския начин на живот, тяхната кухня, бит и култура. Обогатиха се и моите познания за красивите природни и исторически забележителности в Югоизточна България. Посещенията на Природонаучния музей в Пловдив и старинната част на града оставиха у мен силно впечатление. Древнотракийското селище Перперикон, Татул и гробницата край Александрово бяха от най-интересните обекти. Монументът „Света Богородица” в гр. Хасково със своите внушителни 14 метра впечатли не само нас, но и нашите чуждестранни приятели. Отвътре представляваща параклис, статуята е поместена в раздел „Религия” в Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Практикувайки двата работни езика – английски и италиански, аз не само съумях да преценя своето ниво на владеене, но и подобрих знанията си. Общуването с италианците беше приятно и полезно занимание. Осъществихме контакти, които се надявам да просъществуват и в бъдеще. Всеки от нас се изяви като екскурзовод и добър домакин. Пребивавайки в България, новите ни приятели научиха много за нашата страна и родния ни край, за българската национална кухня и обичаите. Прекарах една забавна и познавателна седмица с моите съученици, която ще остави трайна следа в моето съзнание.”

Михаил Маринов – 9 клас:

“Престоят на италианците в България беше изключително преживяване и много полезен за мен. Изключително преживяване, защото се запознах с такива положителни хора и полезен, защото успях да науча част от езика и културата им. Още на първия ден, при слизането им от автобуса, разбрах, че са непринудени и естествени; обикновени хора, които обичат да се забавляват, точно като нас. Първо впечатление ми направи визията им – бяха различни, а различното в повечето случаи е хубаво.”

 

Двуседмична визита на ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” в областта Абруцо, Италия

 

2804132Особено доволни и щастливи от двуседмично пребиваване в Италия се завърнаха 20 възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали и четирима техни преподаватели. Посещението бе организирано в рамките на проект за двустранно училищно партньорство Коменски. В него участваха представители от паралелките, изучаващи италиански език от випуск 10 и 11 клас, които още от миналата учебна година работят по проект „Млади екскурзоводи” – междукултурния обмен и изучаването на чужди езици – възможност за европейска интеграция на учениците”. Дейностите по проекта са съсредоточени върху обмена на информация между партньорите за разкриване на културното и историческото наследство на страните-участнички. Учениците се запознават с известни забележителности в регионите, в които живеят и след това използвайки уменията си по английски и италиански език се учат да разказват за тях на своите гости от чужбина. По този начин учениците от училищата-партньори развиват допълнително своите социални и чуждоезиковите компетентности. Младите ботевци гостуваха на своите партньори от училището по изкуства „Никола де Гуардиагреле” от град Киети, Италия. Визитата бе организирана в отговор на посещение на италианските ученици в Кърджали през май 2012 година. Преодолели езиковата бариера, младите кърджалийци, изучаващи италиански език, бяха щастливи да се срещнат със своите стари приятели и да се запознаят отблизо с културата и традициите на Италия.
2804133Незабравими за всички ще останат десетте дни, изпълнени с инициативи и разходки из град Киети и неговите околности. Пребивавайки в домовете на италианските ученици, възпитаниците на езиковата гимназия успяха да приложат овладените знания по италиански език в обикновени житейски ситуации и да се запознаят отблизо с бита, нравите и обичаите на своите домакини. В училището – домакин, профилирано в изучаването на традиционно италианско изкуство и художествени занаяти, на кърджалийци бе предоставена възможност да работят в различни ателиета по изкуство, мода, скулптура и златарство. Богатата туристическа програма, подготвена от италианските ученици, играещи ролята на гидове, включваше посещение на редица малки градове и села в област Абруцо и разглеждане на много интересни и разнообразни туристически обекти, за които трудно някой би намерил информация в туристическите справочници. Планината Майеля при Пиенапедимонте, музеят на керамиката в Рапино, църквите в град Гуардиагреле, Музеят на битката при Ортона /италианският Сталинград/, наколните рибарски къщички покрай адриатическите плажове, музеят на традиционните занаяти и къщата на италианския поет Д’ Анунцио в Пескара са само малка част от посетените обекти, за които младите ботевци научиха много подробности от своите италиански приятели.
2804134Забележителна и запомняща се за всички бе срещата с отец Анджело Джорджета в абатството на Ордена на пасионистите, който пет години е бил католически свещеник в град Плевен и който бе много доволен да си поговори за България на български език с кърджалийските младежи. Посещавайки редица исторически и природни забележителности, възпитаниците на езиковата гимназия научиха много повече за културата и историята на Италия, отколкото в часовете по италиански език. И естествено кулминацията на пътуването бе посещението на Рим. Е, не успяха да видят папата отблизо, но поне се потопиха в атмосферата на Вечния град и се възхитиха на величието на площад „Свети Петър” и Колизеума, както и да разгледат всички по-известни места в италианската столица – Фонтанът Ди треви и българската църква, Пантеонът на отечеството, площадите Испания и Пиетра, арката на Константин и други. Понеже както казват, всички пътища водят към Рим, точно в центъра му, на плошад Навона, се срещнаха изненадващо със свои съграждани и връстници от СОУ „П.Р.Славейков”. И естествено, като всички българи се поклониха на гроба на създателя на славянската азбука – Св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сен Клементе”, за когото разказаха подробно и на своите италиански приятели. Разбира се интерес предизвикаха и посещенията на римските терми и извори , както и на двата археологически музея в града на домакините Киети, в които експонатите, намерени при разкопки, впечатляват не само с изяществото, но и с количеството си. Занимателни бяха и посещенията на Двореца де Майо и Вила Фриджери, както и на сградата на Общинския съвет, където цялата българска делегация бе официално посрещната от местния общински съветник, отговарящ за образованието. Той отправи поздрав към всички участници в проекта, посочвайки, че бъдещето на обединена Европа принадлежи на младите хора, които учейки се от миналото трябва да намерят пътя да съградят един по-добър и по-красив свят. Не на последно място в спомените на младите ботевци ще остане вечерта на приятелството, когато те се учиха да приготвят традиционна италианска пица и се насладиха на традиционните италиански песни и танци. След толкова много приятни и незабравими преживявания, със сълзи в очите, те се разделиха със своите италиански приятели, обещавайки да продължат вече създадените контакти с помощта на интернет и модерните средства за комуникация. Завръщайки се в родния град Кърджали, младите ботевци споделиха със своите преподаватели, че са много доволни от участието си в проекта, защото са получили възможност да осъществят мечтите си и да посетят Италия – страна с вековни традиции и култура, люлка на европейската и световна цивилизация и много по-мотивирани да изучават и в бъдеще италиански език.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/proekti/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8/