Връщане към ПРОЕКТИ

Проект “В търсене на значимите”

На 09.06.2019г. в Актовата зала на ЕГ “Христо Ботев” се състоя заключителна конференция по проект “В търсене на значимите, финансиран от ЦОИДУЕМ.В рамките на конференцията участваха 64 учители и медии.Пред многобройната аудитория бяха представени постигнатите цели, резултати и анализа на обратната връзка  от удовлетвореността на участниците в проекта.Екипът сподели своите впечатления от работата си през 10-месечния период на изпълнение на проекта,както и добрите практики, които смятат да използват и в бъдеще. 

 


На 12 юни отбелязваме Световния ден срещу детския труд. По данни на Международната организация на труда, 152 милиона деца по света работят, вместо да ходят на училище.Най-голяма част от тях са заети в селското стопанство. Затова и тазгодишното мото на кампанията е “Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си”.

По този повод учениците от екип „Професии“, по проект „В търсене на значимите“, финансиран от ЦОИДУЕМ проведоха информационна кампания сред своите връстници в ЕГ „Христо Ботев“-гр.Кърджали.В рамките на  своята дейност те   изготвиха табла и  презентации за първото работно място, топ професии и университетите в България и света, акцентираха върху нуждата от продължаващо образование и личностно развитие. Участниците в екипа организираха  обучения за своите връстници относно    условията за наемане на работа на лица, не навършили 18 години, механизмите за справяне с некоректни работодатели и представяне на отговорните институции. Освен   раздаването на традиционните информативни флаери младежите проучиха възможностите за заетост по време на летния сезон и проведоха интервюта с представители на Ученическия  съвет, свързани с  мечтаната професионална реализация.

Чрез своята инициатива  екипът изпълни своята   задача  да информира   училищната общност за опасността от нерегламентирано използване на детския труд, рисковете, които крият некоректни договори, работодатели и подвеждащи обяви.

На учениците им предстои   лятна  изследователска академия в град Бургас, където ще се запознаят с професиите, свързани с морския и въздушен транспорт.

 

 


Урок по счетоводство за единадесетокласниците от член на Родителския клуб

Учениците от група „ Аз, гражданинът“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Рада Ангелова, получиха много полезна информация за същината на работата от госпожа Татяна Гиздарска, член на Родителския клуб и дългогодишен главен счетоводител. Тя беше гост на учениците в училище и им разказа за отговорностите на своята професия. Една от най-интересните за децата теми беше изготвянето на бюджет и разпределянето на финансите.Учениците задаваха много въпроси свързани с особеностите на професията, а по-точно със задълженията на счетоводителя. „ Нужно е да намерите своя път и да вършите работата си с любов и удоволствие“ – с тези думи на госпожа Гиздарска и с обещание за нови срещи приключи часа. 

 

 


“Среща с ветерана Нико Костов”

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. и се празнува всяка година на 9 май. Учениците от екип „Добротворец“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Нефие Садула, се срещнаха с ветерана от Втората световна война Нико Костов и поднесоха венец пред паметните плочи на загиналите родопчани в боевете на Драва и унгарската пуста.

„ Поклон…

Във хилядолетната история на човечеството всички войни, които са водени, винаги са свързани с много смърт, разруха и огромни нещастия. Счита се, че човешкият вид е разумен, но поглеждайки назад в историята и многото войни водени от хората ме кара да си мисля, че не сме толкова разумни. Едно животно ще убие друго за да задоволи глада си, а ние хората защо избиваме толкова индивиди от собствения си вид. За нас младите хора, които никога не сме били свидетели на война, тя е поредният екшън филм, в който любимият герой умира, а в следващия отново е жив. Ние не можем да осъзнаем, колко жестока може да бъде войната. Благодарение на вас, които жертвахте младините си ние виждаме войната само по телевизионния екран. Трябва да израснем като млади хора: задължени, никога да не допуснем това, което гледаме на екрана да се случва при нас; като млади пазители на мира. Трябва да познаваме добре историята и да си правим изводи.

Благодарим Ви много за огромната Ви саможертва и свободния живот, който ни осигурихте!“, каза Габриела Тренева, ученичка от 9 А1 на срещата.

 


За това как младите хора трябва да пазят здравето си, за превенция на полово предавани болести, за зависимостите и здравословното хранене и начин на живот, разказа д-р Себахат Мехмед пред учениците  от екип „Добротворец“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Д-р Мехмед е общопрактикуващ лекар и майка на ученичка от екипа.

Учениците задаваха изключително интересни въпроси като: „може ли ваксините да са опасни за здравето?“, „какви могат да бъдат последствията от неправилното използване на атибиотици?“, „трудна ли е лекарската професия?“ и др.

 


„Няма да забравим…“

В навечерието на 9 май –Деня на победата  и деня на Европа, учениците от екип „Добротворец“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Нефие Садула, бяха на гости в Областната организация на Съюза на ветераните от войните и клуб „Ахридос“.

 Госпожа Ани Иванова – управител на Военния клуб и член на ръководството на СВВ, запозна учениците с дейността на СВВ и разказа действителни случки от спомени на ветераните от  града ни. От региона на Източните

Родопи във войната са загинали 88 души.

На 9 май за поредна година Кърджали ще участва в шествието “Безcмъpтният полк” и предложението на госпожа Иванова членовете на екипа да станат част от „Безсмъртния полк“  беше посрещнато с изключителен емоционално.  Това е спомен за онези, които загубиха живота си през Втората световна война, борейки се за нашата свобода. Инициативата стартирала през 2012  г.в руския град Томск, като тогава в нея са се включили 6000 души. Сега тя се провежда в 67 страни по света с участието на милиони.

 


 Екип „Аз, гражданинът“ се запозна отблизо с полицейската работа

Учениците от група „ Аз, гражданинът“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Рада Ангелова, се запознаха с дейността и структурата на Областна дирекция на МВР. Единадесетокласниците научиха кои са звената на Дирекцията и се срещнаха със служители на МВР, с които разговаряха за мотивацията да бъдеш пазител на реда. „Работата на полицаите е изключително отговорна и трудна“ – такова беше заключението на младите граждани, които имаха възможността да присъстват на демонстрация на залавяне на престъпник от обучено полицейско куче и да се запознаят с работата на служителите лично от главен комисар Димитров.  Учениците видяха както различните видове оръжия, така и защитната екипировка на Групата за бързо реагиране представени от полицай Георги Георгиев. Интерес представляваха и критериите, по които се избират бъдещите служители на реда, а именно подбор според психологически и физически качества за ефективно упражняване на техните функции и получаване на  непрекъсната и пълна професионална подготовка в Академията на МВР и специализираните центрове. Накрая децата разгледаха и патрулен автомобил на Пътна полиция със специално оборудване. Посещението впечатли изключително учениците и те се убедиха колко достойна и всеотдайна е работата на служителите на МВР.


Родителски клуб на училищната скамейка в Езиковата гимназия, дава пример

Разговор с Татяна Дикова,клиничен психолог в Държавна психиатрична болница-Кърджали, ръководител на Родителския клуб към Езикова гимназия „Христо Ботев”, експерт по проекта „ В търсене на значимите”.

-Г-жо Дикова,ръководения от Вас Родителски клуб е нещо уникално за Кърджали. Как се стигна до неговото създаване?

-Целта на създаването на Родителския клуб е да могат да бъдат привлечени родителите на учениците към училищния живот, да осъзнаят нуждата от продължаващо образование, да опознаят по отблизо образователната система и спецификата на учителската професия. За да не бъдат пасивни наблюдатели е добре членовете на Родителския клуб, да не бъдат пасивни наблюдатели,да  имат възможността да разказват за сферите,  в които работят,  пътят към професионалната реализация и трудностите, с които се сблъскват в ежедневието си. Те могат да споделят с децата впечатления от своята професия и преди всичко предизвикателствата , пред които са изправени.

-Как успяхте да привлечете родителите? Има ли голям интерес от тяхна страна?

-В Родителския клуб членуват 30 родители. Той бе структуриран в началото на октомври 2018 г. Трудно беше да  ангажираме родителите. Особено в началото за тях бе трудно да споделят впечатления. Особено трудно бе това за баби, членове на клуба, които отглеждат внуците си поради отсъствието на родителите, които са в чужбина. Постепенно членовете се успокоиха, защото всичко което се случва в клуба , остава конфиденциално. Информация не може да бъде изнесена.

Трябва да отбележа, че в Родителския клуб се работи по важни теми, които са в помощ на родителите. Това са: Психосоциалните кризи на развитието; Психология на юношеството; Значението на майката за психическото съзряване на детето; Значението на бащата за психическото съзряване на детето; Модели на общуване-деца-родители и др.

-Този Родителски клуб бе създаден във връзка с един проект на Езиковата гимназия „Христо Ботев”-„В търсене на значимите”. Той поставя акцент върху толерантността, към установяване на норми на поведение, които съответстват на демократичните ценности. Вписват ли се и родителите в тези изисквания?

-Да родителите се вписват. Те са активни. Те са всъщност добрия пример за децата. Това ще повлияе мотивиращо на учениците. Родителите показват с опита си, с позиционирането си в обществото, как действа толерантността.

-Членовете на Родителския клуб са от различни етноси, от различни вероизповедания. Опитват ли се да влияят на децата си?

-Има осезаем ефект . Родителите се чувстват сплотени. Групата на Родителския клуб акцентира върху теми, които засягат децата, независимо от какъв етнос са те. Работи се по теми като Родителския контрол; Законът и децата; Прояви на агресия сред юношите; Родителски модели за справяне с агресивни прояви на децата и др. Ние искаме да бъдем полезни не само за толерантността при децата, но и за формиране на родителски подходи.

-На практика Вие възпитавате родителите чрез този Родителски клуб.

-Да, ние искаме родителите да бъдат полезни за децата си.

-А децата как възприемат Родителския клуб?

-Все още нямаме преки впечатления. Това предстои да стане в бъдеще. Но негативи сред учениците няма. Не сме чули за недоволство.

 Сбирките ни са веднъж месечно. Родителите ще имат правото да се включат като гост-лектори в различните екипи по проекта. Те ще дават мнения и препоръки по изпълнение на дейностите по самия проект. Така,че ще има обмен на информация.

-Има ли вече индикации,че искат да „откраднат” Вашата идея за Родителския клуб?

-Това е една успешна практика, която може да се приложи във всяко училище.

-Благодаря Ви!

 Към статията в BGVESTI


Посещение на регионалната структура на НАП

На 28.02.2019 г. учениците от група „ Аз, гражданинът“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Рада Ангелова, посетиха Националната агенция за приходите, която е специализиран държавен орган към министъра на финансите. Основната задача на НАП е администрирането на данъци и осигурителни вноски, както и събирането на други публични и частни държавни вземания. Мисията на Агенцията е да насърчава доброволното плащане, като предлага нови и модерни услуги, с които улеснява своите клиенти. Учениците се запознаха с  основните функции на НАП, които са свързани с обслужването на гражданите и представителите на бизнеса във връзка с техните данъчни и осигурителни задължения. Разбраха какво е персонален идентификационен код (ПИК), какво представлява данъчната декларация, как се заплащат здравни осигуровки на самоосигуряващо се лице, защо да изискват и да пазят касовите си бележки, как да сигнализират за нередности. Посещението се оказа изключително полезно и интересно за бъдещите пълноправни граждани.

 


На 26.02.2019 г. В Конференрната зала на хотел  Кърджали се състоя Кръгла маса на тема „Диалог за  толерантност”. Проявата се  организира от  Езикова гиманзия „Христо Ботев” по проект  “В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. На форума  присъстваха представители на Областна администрация, Община Кърджали, Регионално управление по образование, ОС на БЧК,  Дома за възрастни хора, медии, както и    над 100 ученици, учители  и родители.      

Директорът на Езикова гимназия “Христо Ботев” и ръководител на проекта Йорданка Чавдарова представи пред гости и участници неговитете основни параметри. Целта на проекта е да съдейства за пълноценната социализация на младите хора от етническите малцинства и изграждането на умения за живот  в една общност. Тези умения включват усвояването на определини правила, социални норми, език и начин на общуване, модели на поведение, ценности и нагласи. Чрез създаване на четири екипа участниците в проекта следва да развият богат набор от социални умения, да натрупат опит от общуване в различни сфери, а родителите деликатно да бъдат включени в натрупването на  житейския  им опит „Значимите -това сте вие, нашите деца и ученици.” , подчерта директорът на Езиковата гимназия.

    Георги Кулов, председател на сдружение  Балкански форум за мир- Кърджали говори за етническата толерантност и модели на общуване в Източните Родопи, формирани от вековно съжителство. Той запозна накратко участниците в Кръглата маса с основните етнически и религиозни общности в Кърджалийско и осъществените  през вековете практики на т.нар.комшулук. За да бъдем толерантни трябва да се познаваме взаимно. Познанието е ключът срещу предрасъдъците и дискриминацията. То е в основата на толерантността, защото когато познаваме околните с тяхната специфика, ние не изпитваме страх и преодоляваме насаждани предразсъдъци.

            Кръглата маса продължи с дискусия с участниците в проекта, които споделиха своя опит   с толерантното и нетолерантното поведение и добрите успешни практики, в които участват или сами инициират. В разговора с младите хора стана ясдно, че те черпят основно информация за отношенията между етноси и религиозни конфесии от медиите. Често обаче в тях присъства език на омразата.

  Бе представена и работата на Родителския клуб към  училището. Акцентът бе поставен върху образа на бащата и майката в психичното съзряване на детето и ролята им за успешното социализиране на подрстващите.

            В края на Кръглата маса участниците попълниха анкети изготвена от техни връстнци на тема толерантност и  дадоха предложения за нови успешни инициативи в тази посока.

 


Посещение в Съдебната палата в град Кърджали

  На 21.02.2019г. участниците в екип “Професии”,по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител Керка Милушева посетиха  Съдебната палата в град Кърджали.Там имаха възможност да се срещната с действащи съдии  като научиха от “първо лице” за професията на юриста.Запознаха се с пропусквателния режим в Българския съд и с реда в Съдебната зала – местата на  подсъдимия, прокурора,адвоката, съдебния състав, секретар. С това посещение участниците в групата  проучиха една от най-желаните професии в региона. Предстои им да  проведат анкетно проучване свързано с мненията на връстниците им относно професията, която биха желали да упражняват в бъдеще. 

 


Полезни на деца в неравностойно положение

            По данни от различни доклади в момента България е една от страните в ЕС с най-висок процент бедност сред децата.

            „ Как да бъдем полезни на деца в неравностойно положение?“ В търсене на отговора учениците от група „ Добротоворец“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Нефие Садула, посетиха отдел „Закрила на детето“ към  Дирекция “Социално подпомагане”-град Кърджали.

             След изключително интересен разговор със социалния работник Мелиха Али учениците научиха: какво е дете в риск; как да реагират, когато са станали свидетели на насилие над дете; как и къде да сигнализират за това. Научиха  какви доброволчески  акции могат да организират, за да са полезни на деца в неравностойно положение в нашия град.

 


Заедно срещу домашното насилие – посещение в Отдела за закрила на децата

На 17.01.2019 г. учениците от група „ Аз, гражданинът“ по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Рада Ангелова, се запознаха с дейността и структурата на Дирекция “Социално подпомагане”, която реализира дейности и мерки в сферата на защита правата и интересите на децата като създава подкрепяща среда и условия за насърчаване на социалното включване без оглед пол, религия, възраст, увреждане и/или други дискриминационни елементи. Учениците задаваха многобройни въпроси свързани с функциите на отдела “Закрила на детето”, който е система от законодателни, административни и други мерки за гарантиране правата на всяко дете. Госпожа Веска Карамилева, началник на Отдела, изчерпателно отговори на всички и запозна младите хора с нормативната уредба, гарантираща техните  правата на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за физическото, психическото, нравственото и образователното им развитие. Накрая тя подчерта, че израстването на децата в благоприятна и спокойна среда и гарантирането на техните права ще допринесе за пълноценното им личностно развитие и израстване, както и за формиране на морални качества и ценности.

 


На 16.01.2019г. ученици от екип “Професии” по проект “В търсене на значимите”, финансиран от ЦОИДУЕМ, с ръководител Керка Милушева посетиха Обединена българска банка -клон Кърджали.Там учениците се запознаха с работата на банковите служители и голямата отговорност, която носят при ежедневната си  работа  с финанси.Учениците имаха възможност от първо лице да се осведомят за естеството и темпото на работа в една банка като с това повишиха финансовата си грамотност и мотивацията си за кариерно развитие в банковия сектор. 

 


Екипът  „Аз, гражданинът“ посети Общинския съвет по наркотични вещества

 На 20.12.2018 година  учениците от  екип  „Аз,гражданинът“  по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител  Рада Ангелова,посетиха  Превантивно – информационния център към Областния съвет по наркотични вещества – гр. Кърджали. Целта бе младежите да се запознаят на място с дейността и структурата на ОСНВ и ПИЦ, както и с понятието “превенция”. Учениците с интерес присъстваха на лекционния курс с госпожа Валя Грудева – секретар на Общинската комисия за наркотични вещества, а и се запознаха с членове на екипа на Комисията. Сред тях има юрист и психолог. Младежите дискутираха причините и последиците от употребата на ПАВ, обсъдиха въздействието на наркотиците върху организма и получиха отговор на многобройните си въпроси.

 


„Спасяваме грамотно“

Злополуки и наранявания се случват твърде често. Всеки един от нас може изведнъж да се почувства много зле. В тези ситуации незабавна помощ обикновено се оказва от семейството, приятели, минувачи и т.н. Дори само с основни познания за първа помощ, ние също можем да помогнете на 

някого. Въпреки това, за да бъде оказана реална помощ на пострадалия, е важно първата помощ да се приложи правилно и в точното време. Само така тя може да подобри състоянието на пострадалия и да спаси човешки животи.

Основното правило при оказване на първа долекарска помощ е „Ако не знаете какво да правите не правете нищо!“.  За да се научат как правилно да окажат първа долекарска помощ на нуждаещ се човек, учениците от екип „Добротворец“  по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител Нефие Садула,  посетиха БЧК – гр.Кърджали.

 В продължение на три часа учениците, обучавани от техни връстници,  научиха кои са: основните правила за действие при различни спешни случаи; спешният телефон, на който трябва да се обадят и каква информация да предоставят; какви спешни мерки  и какво  да предприемат в случай на инцидент.А  най-забавна беше практическата част.. Прилагането на интерактивните методи  постави учениците в центъра на процеса и вместо пасивни получатели на информация, те   са активни участници в конструирането  на   полза за местната общност.

 


На 10.12.2018 учениците от екип  ,,Добротворец” по проект „В търсене на значимите”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/, с ръководител Нефие Садула, посетиха Дома за стари хора в гр. Кърджали .  

Младите хора изпълнени с ентусиазъм и желание да дарят  добро, зарадваха хората от Дома, прекарвайки целия си следобед с тях. Със собственоръчно изработени играчки и  картички те преобразиха всяка стая в  социалното заведение, както  и голямата зала, в която възрастните хора се събират по празници. Празничната  еуфория обхвана и служителите на Дома, които оживено помагаха при украсяването.

Младите добротворци се погрижиха за коледния дух като занесоха елхи, украса, малки подаръчета и дарения направени от родители, част от родителския клуб  „Заедно в час”, създаден в рамките на проекта.  

Изключително приятни и полезни бяха разговорите с възрастните хора, споделените спомени и истории за традициите по Коледа и предпразничната подготовка.

Денят беше изпълнен с много емоции, работа, снимки и обещания за нови срещи много скоро…

 

 


На 28.11.2018 г. участниците в екип “Професии”, с ръководител Керка Милушева  проведоха интерактивно занятие на тема “Съставяне на личен бюджет.Семеен бюджет, спестяване, инвестиции”. В рамките на обучението  учениците   съставяха личния бюджет, учиха  как се прави семейния  бюджет, правиха разлика между пасив и  актив.  Екипът се  съсредоточи върху разходите, за да могат да се научат  да си правят сметката, да планират и разпределят наличните си средства. 

Трудност за учениците се оказа откриването на разликите между  постоянни  и  променливи  разходи.Проведеното занятие е плавен преход от  наученото в  класната стая  към  реалния живот след училище. Предоставената   качествена информация  е стимул за професионалните развитие на учениците ,  насърчавани да се  обучават и в бъдеще и да намерят място на пазара на труда, с достойно заплащане и висок социален статус.

 

 

 


На 26.11.2018г. участниците в групата „Аз, гражданинът“ се срещнаха с госпожа Даниела Стефанова – секретар на МКБППМН. Те се запознаха с основни функции на Комисията като организиране и координиране на социално-превантивната дейност, контролиране навременното изпълнение на възложените задачи на обществените възпитатели, взаимодействие с инспектор Детска педагогическа стая и отдел „Закрила на детето”, подпомагане на родители, настойници и попечители, които срещат затруднения при възпитанието на децата си и други. Госпожа Стефанова разкри пред учениците, че основен проблем сред младите хора е агресията – вербална и физическа, която се проявява както в училище, така и извън него. Тази тема предизвика истинска дискусия, която премина в обсъждане на правата и задълженията на малолетните и непълнолетните лица. Учениците разбраха колко е трудна работата на всички членове на Комисията – психолози, педагози, юристи, лекари, експерти и общественици, чиито усилия са съсредоточени в превантивни мероприятия, насочени към децата.

 

 


На 16.11.2018 г.в сградата на ЕГ „Христо Ботев“ се състоя  откриваща конференция по проект „В търсене на значимите“ , Приоритет 1 „ Реализиране на различни форми на работа, водещи до пълноценна социализация на децата и учениците от етническите малцинства“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/.

Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ и ръководител на проекта Йорданка Чавдарова   представи целите, стойността, срока за изпълнение, целеви групи, екипа и очакваните резултати от предвидените по проекта дейности. Тя даде думата и на ръководителите на екипите и участници в проекта да споделят своите  впечатления от  работата си до момента.

Денят на конференцията не бе избран случайно, защото 16 ноември е ден на толерантността и с представянето на проекта Езиковата гимназия даде поредния добър пример в тази посока. Проектът „В търсене на значимите“ цели пълноценна социализация на ученици чрез изграждане на умения за живот в общност с други хора. Тези умения включват усвояването на определени правила, социални норми, език и начин на общуване, модели на поведение, ценности и нагласи.Чрез създаване на четири екипа – „Слава“, „Добротворец“, „Професии“ и „Аз, гражданинът“  участниците в проекта следва да развият богат набор от социални умения, да натрупат опит от общуване в различни социални сфери, а родителите деликатно да бъдат включени в натрупването на социален опит. За първи път в град Кърджали ще бъде проведена игра „Градско социализиране“ , която ще направи институциите по-близки и разпознаваеми за учениците и техните родители  и ще повиши доверието им към тях като партньори, а не като „обществен враг“. За работа със семейството за разясняване на ползите от образованието на учениците от етническите малцинства ще се  сформира родителски клуб „Заедно в час” като  в него ще се включат  родители, представители на различни професии и етноси като добър пример за нуждата от продължаване на образованието и постигането на висок социален статус. В рамките  дейностите по проекта в продължение на 10 месеца ще бъдат подготвени и излъчени предавания по различни обществено значими теми и с широк местен отзвук, подготвени съвместно от ученици и родители. Заниманията ще приключат с лятната изследователска академия и образователно – изследователски екскурзии, в различни направления базирани върху връзката между училището и реалния живот.

 


На 12 ноември 2018 година участниците от екип „Слава” представиха креативно своето проучване по проектната работа. Задачата на учениците бе свързана с изследователска дейност – да намерят и обработят информация за обектите на град Кърджалия, които да докажат, че нашият град е символ на толерантното поведение. Като краен продукт младите ботевци изготвиха стена на толерантността – „Всички сме равни” по случай световния ден на толерантността – 16 ноември и

 презентираха готовия продукт  – „Кърджали-градът на толерантността”.  По творчески начин те показаха своето индивидуално авторско разбиране за интересът към историята и забележителностите на гр. Кърджали.

 


На 07.11.2018 г. участниците в екип “Професии”, с ръководител Керка Милушева презентираха работата си по изготвянето на родословно дърво на професиите на своите  семейства. Учениците споделиха,че им е били изключително интересно да се разровят в професионалния път на своите баби, дядовци, родители и роднини като сами откриха най-желаните професии в региона.

Реализирането на дейността целеше младежите да получат качествена информация за професионалните си възможности и по този начин да бъдат стимулиране да се обучават и в бъдеще и да намерят достойно място на пазара на труда. 

 

 

 

 


На 30.10.2018 година учениците от екип „Аз, гражданинът“ , по проект „ В търсене на значимите“ с ръководител Рада Ангелова, проведоха първото си посещение на обществена институция. Те се запознаха с устройството на банката и с реда, който клиентите трябва да спазват при своите посещения. Директорът на Централния клон на ОББ гр. Кърджали, госпожа Христина Тодорова, им обясни в какво се състоят основните банкови операции, разликите между дебитни и кредитни карти, както и видовете кредити. Тя им разказа с какво се занимават банковите служители и какви са техните отговорности. Учениците се запознаха подробно както с интернет банкирането , така и с мобилното банкиране. Накрая ги посъветва как да се пазят от хакерски атаки в интернет пространството и как да оперират с банкови карти.

Срещата се оказа много ползотворна и събуди интереса на учениците към сфера, която традиционно е непозната и трудна за разбиране.

 

 


На 26.10.2018г.  25 ученици от екип «Слава» по проект «В търсене на значимите» в ЕГ “Христо Ботев” , с ръководител Диана Георгиева проведоха екипно занятие на тема „Другият, различният, същият.” – урок за формиране на толерантно поведение сред тийнейджъри.

Участниците в групата представиха своите индивидуални виждания по емоционален начин относно толерантното поведение сред съучениците си и предложиха различни игри, съобразени с възрастта им. Участието им в проекта даде възможност да вземат думата по въпроси, които пряко ги засягат и вълнуват.Практическото занятие имаше за цел да формира социални компетентности и умения за водене на диалог.

 

 

 


На 25.10.2018г. учениците от екип “Добротоворец” , по проект “В търсене на значимите” с ръководител Нефие Садула проведоха първото си обществено мероприятие. Те трябваше да окопаха дръвчетата посадени от техни съученици в градския парк “Арпезос-север”.

При посещението добротворците установиха, че голяма част от дръвчетата са изсъхнали и неподдържани, което постави нова задача пред тях-през месец март да облагородят изсъхналите зелени площи.

Идеята за инициативата се роди спонтанно след като екипът се запозна с основните цели и задачи на проекта, който дава възможност учениците сами да организират и популяризират доброволческия труд като важна социална ценност и обществен феномен.

Добротворците обещават ,че това е само първата от поредицата обществено значими инициативи в полза на местната общност.

  

                             Проект “В търсене на значимите”

Проектът “В търсене на значимите” цели пълноценна социализация на ученици чрез изграждане на умения за живот в общност с други хора.Тези умения включват усвояването на определени правила, социални норми, език и начин на общуване, модели на поведение, ценности и нагласи.Чрез създаване на четири екипа- „Слава“, „Добротворец“, „Професии“ и „Аз, гражданинът“  участниците в проекта следва да развият богат набор от социални умения, да натрупат опит от общуване в различни социални сфери, а родителите деликатно да бъдат включени в натрупването на социалния им опит.

Считаме, че чрез участието си в проекта и неговото успешно реализиране ще окажем реална подкрепа на младежи на възраст 14 – 17 г. чрез развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и други умения да се справят с трудностите, които им предстоят след като излязат от системата на средното образование. Позовавайки се на силните им страни, умения, таланти, желания ние ще помогнем чрез дейностите по проекта на всички участници    да намерят своето достойно място не само на образователната сцена, но и в социално- обществен аспект.Заедно с това ще дадем иновационна стратегия за интеграция чрез овластяване на всеки един участник в проекта, по пътя му към кариерна и професионална реализация. Акцент в проекта ще бъде заклеймяването на порочните практики на сегрегация, равнопоставеност , изграждане на диалог и запознаване на обществеността в град Кърджали с целите и приоритетите на програмата.В рамките на проекта, с продължителност 10 месеца ще бъдат подготвени и излъчени предавания по различни обществено значими теми и с широк местен отзвук, подготвени съвместно от ученици и родители с различен етнически и социален статус. Лятната изследователска академия и образователно – изследователски екскурзии ще бъдат в различни направления включващи еклектиката между училище и реален живот.

За първи път в град Кърджали ще бъде проведена игра “Градско социализиране” , която ще направи институциите по-близки и разпознаваеми за учениците и техните родители  и ще повиши доверието им към тях като партньори, а не “обществен враг”.

За работа със семейството за разясняване на ползите от образованието на учениците от етническите малцинства ще се  сформира родителски клуб „Заедно в час” като поканим родители, представители на различни професии и етноси като добър пример за нуждата от продължаване на образованието и постигането на висок социометричен статус.


Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/proekti/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b2-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5/