Връщане към ПРОЕКТИ

“ТВОЯТ ЧАС”

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час) – Фаза 2

 

 

 

 

 

 


МЯРКА ЗА КРАСОТА И ХАРМОНИЯ

Коя е мярката за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата?

Кое е най – вълшебното число на света?

                      

  Златното сечение – съвършената или божествената пропорция, с това не само математическо понятие се запознаха присъстващите  на  публичната изява на участниците в  клуб „ Математика за таланти”  към проект „Твоят час“.

          Числото Фи, което е по-познато на мнозина като ирационалното математическо число със стойност близо до 1,618.

hdr

За да си отговорят на тези въпроси, учениците бяха запознати с помощта на различни презентации, изготвени от тях самите с историята на златната пропорция и с нейното приложение в изкуството, музиката и архитектурата. Терминът „златно сечение“ е въведен от гениалния Леонардо да Винчи, но вълшебното число е било познато на египтяните и древните гърци още в античността.

Древните египтяни, използвали числото Фи при пропорциите на пирамидите в Гиза.

hdr

Древните гърци също разчитали на златното сечение при издигането на храма Партенон в атинския Акропол.Приложението на златно сечение през Средновековието се даде с катедралата Парижката света Богородица. На фасадата на тази катедрала лесно може да се установи, че всеки архитектурен елемент се отнася към някой от останалите в златно сечение, както и че цялата фасада се вписва в златен правоъгълник (правоъгълник, при който отношението на страните е равно на златното сечение).

Участието на учениците в мероприятието допринася за развитие на творческия потенциал и обогатява тяхната обща култура и познанията им по математика.

 

 

 


Историческо пътуване в сърцето на Родопите 

В сърцето на Източните Родопи, на двата бряга на древната река Арда, е разположен Кърджали – град

с необикновено минало и богата история. В продължение на пет хилядолетия този край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са си дали среща траки, елини и римляни, славяни и прабългари, византийци и латини. И днес личат следи от славното минало на Първото и Второто българско царство. За първи път Кърджали се споменава през 1607 година в османотурски регистър. Два века по-късно, през 1847 година Огюст Викенел – френски изследовател и пътешественик пише за едно малко селище с пазар и джамия.

През 1934 г. Кърджали е обявен за град и околийски център, а след 1949 година се развива като окръжен център. Днес Кърджали е областен град и сърцето на седемте източнородопски общини – Момчилград, Джебел, Ардино, Крумовград. Кирково и Черноочене.

          На 2 ІІ 2018 година участниците в клуб „Образователно пътуване в историята на град Кърджали“ при Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали, представиха своята работа до момента, по проекта. Чрез мултимедийно представяне – със снимки и подготвени кратки текстове към фотографираните обекти, те отчетоха дейността си. Показани бяха снимки на сниманите по време на часовете обекти – Културен дом и фонтанът пред него, Въжен мост, фабрика Горубсо, църква „Йоан Предтеча“, парк Простор, Детска железница, Джамията, Художествена галерия „Станка Димитрова“, Регионален исторически музей, ЕГ „Христо Ботев“, училище „Отец Паисий“, църквата „Георги Победоносец“, Паметникът на Освободителите, градската градина и други.

           Запознанството им с историята и забележителностите на столицата на Източните Родопи – Кърджали, бе представена от тях емоционално, творчески и много позитивно. Споделиха, че интересът към обектите до голяма степен е провокиран от семейните албуми на техните семейства и часовете по предмета История и цивилизация, но акцентът провокативно е поставен от тях върху съвремието на града.

Задачата на младите фотографи като краен продукт е изготвянето на изложба, озаглавена „Кърджали – поглед „Съвремие“, която те ще изготвят във фоайето на гимназията като краен продукт след внимателно селектиране и прецизен избор в края на проекта. Споделеното от учениците, оформи едно много емоционално послание  – „Проектът ни направи още повече приятели, проектът ни доближи още по-силно до училището и родния град!“ Отправиха поглед към най-важната част – Подготовка за изложбата.

 

 

 


Изпълнен с емоции ден

          Февруари е Месец на Америка в Кърджали. Посещението на  зам. посланика на Америка в Кърджали, бе съпътствано с лекция относно потенциала на изкуствения интелект в нашето всекидневие, както и от представителен двубой между  ЕГ,, Хр. Ботев” и СОУ ,,П. Славейков” проведен на 02.02.2018. Срещата бе  представителна изява на клуб «Баскетбол» по проект «Твоят час» при ЕГ «Христо Ботев».

   Под наставленията на Джими Хънт, професионален баскетболист, пристигнал с  цел да насърчи всички за повече спорт и дисциплина, бе проведен баскетболен турнир в СУ ,, П.Р. Славейков”.

            Изиграха се срещи между младите (8-9-10 клас), както и тежката артилерия от 11-12 клас. Господин Хънт се включи в отбора на девойките и показа техника , която накара публиката изпълнила салона да ахне. Трикове, отговори на много въпроси и безброй селфита с учениците му спечелиха уважение и приятели. Отборът на Езиковата гимназия има възможност да покаже това, което се постига с методична подготовка и упорит труд срещу много добре подготвен съперник.

            Като поука от събитието ще се вземе предвид поведението на отбора, тактически разбор и ценни упражнения за подобряване на играта, показани от господин Хънт. Решено бе да се организират месечно контролни срещи между училищата, като подготовка за Областните състезания по баскетбол. Изпълнен с емоции ден.

 

 


Литературен клуб „Добродетели“ със седем награди за Езиковата от Международен конкурс

Радостта дойде още преди ваканцията, но шестимата наградени ученици търпеливо изчакаха да получат наградите си! Днес те са безкрайно щастливи, защото знаят, че трудът им е увенчан с успех, а топлината и любовта, които носят в сърцата си, предават огъня на всеки, докоснал се до тяхното творчество.

Броени дни преди Коледа Литературен клуб „Добродетели“ в Езиковата гимназия стана носител на наградата „Щъркелово ято“ от Международен конкурс за Коледа, в който се състезаваха 205 участници от Италия, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна и България, с публикации на пет езика. Престижната колективна награда клубът получи като признание на сплотения и амбициозен творчески екип, който умее да търси доброто, да накара човека да се почувства достоен с делата си и щастлив от вниманието, което дарява и получава. С творбите си учениците превърнаха конкурса в истинско тържество на добродетелността и красотата. Те доказаха, че Доброто е живо и повече от всякога е склонно към състрадание, милосърдие, обич и прошка.

Мирослав Милушев и Даяна Тодорова станаха носители на Голямата награда за разказ, а Габриела Манкова грабна Голямата награда за есе. Димитър Беловски, Марина Андреева и Теодора Йосифова си поделиха трите Специални награди за проза. Всички тези млади хора са членове на Литературния клуб „Добродетели“ към Езиковата гимназия с ръководител г-жа Емилия Владева. Вече трета поредна година учениците не само творят, не само печелят награди, но и упорито разсъждават по проблемите на човешката добродетелност. Търпението и постоянството, с които работят изградиха у тях умението да бъдат организирани, да проявяват разбиране и да променят света около себе си с любов и толерантност. Всеки един от тях знае, че когато е изпълнен с вяра и добри намерения, може да реализира своите идеи. Да бъде съпричастен към болката и нуждите на своите ближни е най-голямото чудо за всеки от тях. Творбите на младите таланти са искрени послания за добро и изразяват любов и уважение към всяко светло начинание.

Седемте награди са признание както за таланта на учениците от клуба, така и за упорития труд, който полагат младежите, за да изградят у себе си не само мъдрост, но и умение чрез вълнуващото слово да даряват обич, топлота и надежда на света около тях. Да бъдат добри, съпричастни, състрадателни – това е най-истинският човешки жест, който техните творби изпращат като послание към другите.

 

 

 


С вдигнати гвардейски шпаги и фанфари в Кърджали възвестяват рождението на Христо Ботев

Днес живеем в друг свят, различен със своите предизвикателства, и се опитваме да се съизмерваме с него – символa на българската голгота. Но готови ли сме да поемем по страшния път към своята Околчица?“ Това са част от въпросите и  равносметката, която направиха младежите от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в деня на тържественото отбелязване на 170-годишнината от рождението на своя патрон.

В 12.30 часа пред паметника на поета в двора на Езиковата гимназия учители и ученици изразиха своето уважение и признателност към човека, революционера и твореца Христо Ботев. Живите емблеми и символи на град Кърджали – фанфарният оркестър и младежите от Първия ученически гвардейски  отряд,  се подредиха в почетен шпалир и изпълниха ритуал за поднасяне на венец.  Слово по случай бележитата годишнина произнесе  директорът на Езиковата гимназия –  г-жа Йорданка Чавдарова, и призова Ботевите потомци да бъдат горди и достойни негови последователи, пазейки огъня на своя патрон в сърцата си.

Инициативите, свързани с честването на годишнината от рождението на Христо Ботев, бяха предшествани от екипната работа на  клубовете „Приятели на книгата“ и „Език мой“  по  проект „Твоят час“ с ръководители учителите по български език и литература Магдалина Маринова и  Маргарита Маргаритова и с подкрепата на Диана Георгиева, учител по история и цивилизация. Те изработиха плакат, представящ живота и делото на великия българин, и презентация под наслов „Началото на Ботевата одисея“. Представителните занятия на клубовете продължиха с поетичен рецитал, който развълнува присъстващите.

„От незапомнени времена за нашата родина Балканът е онова място, където винаги е живял духът на свободата. Знаменателна, съдбовна връзка свързва Балкана и Христо Ботев – роден под Балкана, в „алтън“ Калофер, и пак в Балкана – над Враца, намерил своето безсмъртие.“

Тези поетически мисли прозвучаха ден преди рождението на Христо Ботев, за да напомнят за пореден път как трябва да се  утвърждава пророчески идеята за европейското бъдеще на България.

 

 


 Да дарим добро! – Езикова гимназия „Христо Ботев” дари 7400 лева

 С това послание и мото в залата на театър „ Димитър Димов“ на 21.12.2017 г. започна ежегодният Коледен благотворителен концерт на Езиковата гимназия „Христо Ботев”.

За тазгодишния грандиозен спектакъл на сцената  се включиха над 160 ботевци,/Пълен списък на учасниците./ обединени от благородната идея да дарят надежда. По традиция събраните средства от благотворителните базари и концерта ще бъдат внесени за лечение на нуждаещи се хора от област Кърджали. Ботевци се присъединиха към инициативата на Областиня управител Никола Чанев „Да дарим надежда“ със сумата от 5 255 лева. По този начин голямото семейство на Езиковата гимназия изрази своята съпричастност към човешката болка.

Зрелостниците от 12А2 клас организираха двудневен благотворителен базар, томбола и подвижно фото студио, срещайки подкрепата на учителите и съучениците си от 11А1 клас. Дванадесетокласниците успяха да съберат 2145 лева за лечението на Жан Иванов Иванов на една година и половина от град Елин Пелин и трогнаха всички в училище.

 

В концерта по сценарий на г-жа Нели Яръмбойкова и режисурата на актьора Атанас Атанасов светлините на прожекторите   осветиха незабравими персонажи.  Дядо Коледа и Снежанка работиха под прикритие, за да разберат дали младите таланти ще успеят за пореден път да изненадат претенциозната публика.  „Проверката“  беше непрекъснато съботирана от „ученическия патрул“ , но накрая гостите от Лапландия бяха приятно изненадани от разнообразните таланти, възпитани в клубовете по проект „Твоят час“.

Коледният концерт бе представителна изява на клуб „Драматургия“ и клуб „Хороводец“ по проект „Твоят час“.

Младите артисти заслужено получиха цветя от Областния управител г-н Никола Чанев и Кмета на община Кърджали – инж. Хасан Азис.

 Галерия- Коледен благотворителен концерт на ЕГ”Христо Ботев”

 

 

 

 

 

 

 

 


Радиопредаване за Коледните чудесии и вярата в доброто

 

Дни преди най-хубавия празник Коледа членовете на клуб „Публична реч”, създаден по проект „Твоят час” в Езикова гимназия „Христо Ботев”, гостуваме с нашето предколедно предаване на Общинско радио Кърджали. Предаването е публична изява на клуба.  В него  разказваме за част от успехите ни през тази учебна година и най-вече за случващото се в гимназията ни  през отиващият си  последен месец на 2017 година.  Материалите в рубриките  „Успешни в знанието”, „ Таланти”, и „Добрата новина” са подготвени от членовете на клуба. Предаването се осъществи под ръководството на целия екип на Общинско радио Кърджали с главен редактор Мария Каменова и ръководителя на клуб „Публична реч“ Надежда Карагьозова.

          В рубриката „Добрата новина” младите журналисти представиха най-важното събитие за края на 2017 година – Коледния благотворителен концерт, който по традиция е феерия от Коледи чудесии и вярата в доброто

  Слушай предаването тук!

 

 


         Да дарим добро!  Езикова гимназия „Христо Ботев” – СЕЗОН 18

          С това послание и мото в залата на Театър Димитър Димов  започна ежегодният Коледен благотворителен концерт на Езиковата гимназия „Христо Ботев”.

         За тазгодишния грандиозен спектакъл на сцената се включиха над 160 ботевци, които бяха обединени от благородната идея да дарят надежда. По традиция събраните средства от благотворителните базари и концерта ще бъдат дарени за лечение на нуждаещи се хора от област Кърджали и по този начин ще изразят своята съпричастност към човешката болка и ще дарят надежда, вяра и любов на хората от областния град. 

         В рубриката ТАЛАНТИ бе представено участието на участниците по проект Твоят час на 17.11. 2017г.  в ОДК – Кърджали, където се проведе регионална кръгла маса за обмен на добри практики по  проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1 – за учебната 2016/2017 година. Събитието бе организирано от РУО  –Кърджали, и на него бе представена работата по проекта  на училища от  региона.

Най-внушително и впечатляващо бе участието на учителите и учениците от Езиковата гимназия „Христо Ботев“.

         С тези рубрики, интервюта и музикални поздрави участниците в Клуб „Публична реч”  по Проект „Твоят час” осъществиха радиопредаването, излъчено по Общинско радио Кърджали и останаха удовлетворени от плодовете на своя труд.

 

 


Eзикова гимназия „Христо Ботев” чете заедно с Вас!

Под това мото в Езиковата гимназия „Христо Ботев” се проведоха редица инициативи, свързани с Националната седмица на четенето от 11. до 15. декември. Началото беше поставено с конкурс „Най-добър четец” с ученици от клубовете  по проект „Твоят час”. Младежите имат навици за четене, но при поставените творчески задачи от учителите осъзнаха колко е важно да се чете изразително, за да се предаде сложната палитра от настроения и емоции, вплетена в литературните герои от книгите.

Ботевци прегърнаха идеята да четат на различни места в областния град. Ораторите от клуб „Публична реч” поеха към студиото на Радио Кърджали, за да прочетат откъси  от творби на именитата кърджалийска писателка Петя Караколева. За пореден път осъзнаха отговорността да бъдат в хармония с посланията на художествения текст.

Членовете на клубовете „Език мой”, „Приятели на книгата”, „Публична реч” и „Добродетели” се проявиха като изключително креативни и оригинални в идеите си за популяризиране на четенето и инициираха двудневен  маратон на книгата.

В Гимназията през дните на „Голямото четене” бе организирана и дарителска кампания под наслов „Да дадем нов живот на старите книги”, в която се включиха много ученици и учители. Те донесоха любими свои книги от домашните си библиотеки с идеята  да бъдат раздадени на граждани и на представители на различни институции в града.

Маратонът на четенето бе открит от директора на гимназията Йорданка Чавдарова и нейния заместник Радка Попгеоргиева. Пред сградата на учебното заведение те прочетоха абзаци от книгата „Войната на буквите” на Людмила Филипова. Поздравиха възпитаниците на училището за прекрасната инициатива да четат с гражданите и представителите на различните институции. Всички си размениха книги. Госпожа Чавдарова пожела на участниците „На добър път!” и шествието потегли, водено от една нетрадиционна и атрактивна кола, напомняща изключително на колата на филмовите герои Фред и Барни от „Семейство Флинстоун”, изработена от дърво и картон, натоварена с книги.

         Първата спирка бе Окръжна прокуратура, където служители и прокурори  се включиха в маратона на четенето и  прочетоха определени абзаци от различни книги. По-късно количката на Фред и Барни, следвана от  ръчни колички с книги, продължи по централните улици на града.

         Срещите с актьори, поети, младежи и възрастни хора бяха трогателни и запомнящи се. Една от многобройните спирки бе паметникът на Васил Левски в центъра на града, където учениците призоваха гражданите да се включат в маратона на четенето. Кърджалийци се оказаха изключително отзивчиви и така в пространството около паметника зазвучаха текстове от различни творби. Минувачи спираха и поемаха щафетата, продължавайки маратона на четенето. Хората бяха изключително поласкани жеста на внимание и се снимаха с учениците.

         Финалът на първия ден от маратона на четенето бе кабинетът на инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали. Той отдели внимание на младите любители на словото и чете откъси от книгата „Войната на буквите”. В непринудения разговор с учениците градоначалникът сподели изключително мили спомени от срещите си с книгите и напомни, че учителите и семейната среда са определящи при формиране на четивната култура на младите хора. Той подари книга с автограф и пожелания за бъдещи подобни изяви, като заяви безрезервната си подкрепа към младите хора.

         Маратонът на четенето продължи и на следващия ден. Колата на Фред и Барни, натоварена с любими книги, спря пред сградата на Бизнес инкубатора, където се провеждат заседанията на Общинския съвет. Младежите прочетоха с част от общинските съветници  пасажи от любими книги и по този начин ги направиха съпричастни с инициативата.

         Изключително интересно се оказа гостуването при областния управител господин Никола Чанев. Младежите бяха посрещнати радушно и от главния секретар на областна администрация госпожа Събина Сюлюкчиева и след дългия и увлекателен разговор осъзнаха, че книгите отварят врати, създават уют и  ценни приятелства. Темата за словото, изкуството и добротворството спря стрелките на часовниците. Областният управител благодари на младежите, които го поканиха на предстоящия Коледен концерт на Езиковата гимназия и дадоха обещание, че ще дарят книги за откритите библиотеки къщички в градската градина, от които всички могат да си вземат книги за четене.

         Пътешествието на ботевци приключи в Регионално управление по образованието, където младежите четоха с експертите и им подариха книги с послания.

За последния ден от Националната седмица на четенето младите оратори  подготвиха собствена рубрика, която бе излъчена в петъчното предаване на Радио Кърджали с любопитни моменти и интервюта от кампанията. Изводът за всички е, подарени над сто книги, на които бе даден нов живот, защото да четеш е полезно и интересно!

Всички снимки – тук.

 

 

 


Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час) – Фаза 1

За патронния празник – цветове, знания и умения

Представителните прояви на клубове по проект „Твоят час“ превърнаха Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в сцена на таланта и сръчността

Учениците от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ изпълниха деня  на патронния празник 2-ри юни  с множество инициативи и представителни прояви. Празникът започнаа с тържествен ритуал за поднасяне на венец, изпълнен от гвардейския отряд пред паметника на революционера  в двора на училището. Участниците в клуб „Художетвено слово“ изнесоха документално-поетичен рецитал за пътя на Ботев и неговите четници от Гюргево до Околчица и неговата трагично-величава саможертва. Пред паметника на революционера  в двора на Гимназията и събралото се множество  звучаха вълнуващите Ботеви стихове, рецитирани от учениците, откъси от писмата на Войводата до неговите приятели и до семейството му. Директорът на Гимназията, госпожа Йорданка Чавдарова, награди с грамоти отличените участници в обявения от  Гимназията областен конкурс за есе, стихотворение и мултимедийна презентация на тема “Слово, подвиг, безсмъртие. Носителите на награди от националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“  прочетоха наградените си произведения – творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му.

Празникът продължи с представителни занятия на клубове по проект „Твоят час“.

 

 

 

 

 

В Актовата зала на училището се проведе математически празник на клубовете „Полезна и забавна математика“, „Математическа лингвистика“, „Забавна математика“,  „Mатематика за всеки“ и „Математика за таланти“. Празникът премина под мотото: „Математиката е красота, а красотата се подчинява на законите на Математиката“.

Срещата с кралицата на  науките  се превърна в забавна и интересна и това е поредното доказателство за възпитаниците на училището, които доказаха в трите кръга на състезанието, че умеят да се борят с трудностите. Те не се оставиха да ги победят сложните определения и логически зависимости. Отборите говориха на  езика на математиката и преоткриха ненадминатото съвършенство на природата и човешката мисъл.

 Във фоайето на Гимназията ученици, родители и гости се насладиха на красивите сувенири  и пана от екологични материали, изработени от сръчните ръце на участниците в клубовете „Екология“ и „Занаятчийска работилница“, подредени в изложбени кътове. Всички присъстващи споделиха прекрасните си впечатления от креативността и естетичността на изработените от учениците предмети.

За любителите на спорта физкултурният салон и  спортното игрище се превърнаха в атерен за сериозна спортна надпревара. Публиката аплодира бурно участниците в  турнирите по волейбол и  баскетбол, а членовете на клуб „Карате“ привлякоха вниманието на зрителите с атрактивни демонстрации на бойни техники.

 

Клубовете „Летописци“ и „Добродетели“ организираха среща на поколенията, на която присъстваха над тридесет бивши възпитаници на Гимназията, които свързват и трудовото си ежедневие с любимото училище  и понастоящем  са учители в него. Всеки от тях отговаряше на въпроси от анкета, подготвена специално от членовете на клуб „Летописци“ и представяше незабравими спомени от ученическите си години. Снимки и спомени, трепетни и вълнуващи мигове на откровения, свързани с Гимназията, превърнаха представителната изява на клубовете в емоционален и запомнящ се празник.


за период от  01.03.2017 г. до 31.03.2017 г.

Данни за публичните изяви

 

  1. През месец март учениците от проект «Твоя час – Забавна математика» участваха в «Европейско математическо кенгуру», Математическо състезание между езиковите гимназии в гр.Ловеч, където Павел Сарлов завоюва 3-то място и «Математика без граници». На 23.03 в «Забавна математика» изработиха фигури чрез сгъване на листове хартия без залепване. Иванка Янкулова и Капка Дамянова -родители на Боряна Янкулова и Габриела Дамянова се включиха във демонстрирането и изработването на различни видове оригами. Оригамите подарихме на младежите от «Защитено жилище за хора с умствена изостаналост» гр.Кърджали. Родителите на учениците от проекта закупиха балони, лакомства и плюшени играчки, с които също изненадахме децата от жилището. Участниците от проекта споделиха, че вече се чувстват по-добри след направеното добро.

 

  1. 2. Учениците, присъстващи в групата „Позитивна психология“, направиха своите „картини на изпълнението на желанията“ с цел мечтите им да станат реалност. В гимназията бе оформен кът с направените от ученици „картини на изпълнението на желанията“. Ръководителят на групата и учениците в проекта обясниха на другите ученици в гимназията значението на визуализацията като мощно средство за сбъдване на мечтите.

 

  1. и 4. Японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност…Вдъхновени от тази легенда, ние от клуб „ПОЛЕЗНА И ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА“ към проект „Твоят час” в ПГПЧЕ  “Христо Ботев” посветихме  тази публична изява на всички мечтатели. Предварително се запознахме с историята  на Оригами (на японски: 折り紙, от ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално прегъната хартия) е традиционно древно японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Оригами се наричат и получените по този начин фигури. Корените на това изкуство лежат в древен Китай, родината на хартията. Едва след Втората световна война и оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Иначе може да бъде съставено от един или повече листове хартия с различни големина, форма, цвят и дебелина в зависимост от желания ефект. Трудността на едно от тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

          В деня на изявата разказахме и презентирахме това изкуства на гостите на занятието, ученици от десети клас. Демонстрирахме изработването на оригам « ЖЕРАВ»  и включихме пресъстващите в етапите на прегъването на квадрата изполвайки математическа терминология за получаването на различните равнинни фигури. Занятието бе документирано в снимки и постигна своята цел, да убеди присъстващите, че знанията по математика, съчитани със сръчност, въображение  и логическо мислене могат да  сбъднат всички мечти , ако имаме кураж да ги преследваме. 

 

 

  1. Клуб „Математическа лингвистика” към ПГПЧЕ „Христо Ботев” в гр. Кърджали се създаде по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“, програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В групата се включиха ученици от 9 клас, които до този момент не се бяха занимавали с математическа лингвистика, но проявиха голям интерес и в процеса на работа откриха магията между математиката и лингвистиката. Усвоиха основни понятия, запознаха се с видовете задачи в математическата лингвистика, научиха се да откриват езикови съответствия и явления в езици, които са им непознати и да ги описват и съпоставят с българския език чрез някои математически методи за моделиране.

На представителната изява, която се проведе на 24 март 2017 г., участниците в групата поканиха свои съученици, за да им представят както дейноста на клуба, така и да им разкажат за своите очаквания, резултати, участия, постижения като им показаха много снимки, за да усетят емоцията, ентусиазма и удовлетвореността от решената задача. На сбирката обсъдихме и резултатите от проведения вътрешени турнир по математическа литнгвистика, на който всички участници показаха знания и се представиха успешно. Учениците от клуба споделиха чрез снимки както трудните моменти, така и приятните вълнения от участието си в различни мероприятия и състезания: две от момичетата – в Традиционния есенен семинар по математическа лингвистика, петима бяха участниците в Националното състезание по математическа лингвистика, най-много ученици се включиха в общинския кръг на олимпиадата по математическа лингвистика, като две от момичетатa се класираха за областния кръг. Участниците в групата споделиха желанието си  да продължат да се занимават с математическа лингвистика и предадоха ентусиазма си и на останалите ученици.

 

  1. Публичната изява «Да напишем писмо до PASCHnetима за цел на практика да се приложат придобитите в рамките на проекта знания за журналистическите жанрове. Датата на занятието 1. март  беше използвана като повод да се напише информационна бележка до широк кръг читатели. За целта беше избрана немската страница PASCH– Партньори на бъдещето, обединяваща 1800 училища в света.

Преди да започнат да се изявяват като журналисти, учениците първо се запознаха със специфичната лексика, необходима, за да се опише обичаят Баба Марта. Разделени на групи, те представиха накратко българската мартеница и легендите, свързани с нея. Най-добрата работа, след редактиране от ръководителя на проекта,  и прилагане на снимков материал бе изпратена до редакцията на PASCH. Бяхме щастливи да видим на 17.03 публикуваната статия, за което прилагаме съответния линк. 

http://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/1416-Ein-uralter-bulgarischer-Brauch.html#extended

 

  1. На 03.03.2017г. се проведе демонстративен Волейболен мач с участието на ученици от ПГПЧЕ „Христо Ботев” и ПГ по Облекло и Дизайн „Евридика”. Целта на проведеното занятие да се отбележи подобаващо националния празник и да привлечем голям брой ученици към активен начин на живот.

Домакини на събитието бяха ПГ „Евридика”. Беше ни предоставен салонът и съблекалните към него. Съдии на срещата бяха Учителите по ФВС към двете училища. Поради високия интерес  отборите които премериха сили бяха изцяло съставени от момичета от класовете 8-10 на двете училища. Отбелязването на празника беше подкрепен и от значителен брои публика преобладаваща от съоченици на играещите. Точно поради тази причина отбелязваме че събитието имаше положителен ефект върху самите състезатели и публиката дошла да подкрепи своя тим. Резултатът остава не под особенно голямо значение. Всички задължения на съдиите и тяхното безпристрастно осъждане беше професионално. Отборите също използваха всичките си права и задължения за професионалното протичане на срещата.

 

  1. Целта на публичната изява е свързана с редица здравословни и социални проблеми възникнали при подрастващото поколение. Чрез провеждането на демонстративен мач по Баскетбол между двете градски училища ПГПЧЕ «Христо Ботев» и ПГ по Облекло и Дизайн «Евредика» ние като организатори си поставихме следните Цели:

– Популяризирането на играта Баскетбол

-Обиграване и Социализиране на играчите по баскетбол

-Провеждането на един празник с Физическа активност

– Развитие и разширяване дейността на колективните спортове в региона и др.

 Домакин на Събитието беше ПГПЧЕ «Христо Ботев». Въпреки натовареният график благодарение на професионалната работа на ръководството и колегите по ФВС ни беше предостъпен безвъзмездно салонът със съблекалните към него. Достъпът на публика също беше безпрепядствено осигурен.

Мнението на ръководството и ние като организатори беше единно. Съомяхме да направим добре организиран баскетболен мач от 4 части по 7 мин.В които се домонстрира технико-тактическото ниво на учениците участващи в проект «Твоят час». Резултатът е без значение въпреки че се наблюдаваше пълно надмощие на домакините. Важното в случаят е че успяхме да съберем значително количество деца в малкия салон за да преживеят емоционално празникът с нас.

 

  1. IQ – какво означава да си интелигентен? – да притежаваш способността да изградиш образ на света в съзнанието си, да разбираш как функционира той и на какви правила се подчинява.

Първият тест за интелигентност датира още от 1903 година. С негова помощ във Франция се опитали да оценят нивото на образованието в страната, а Алфред Бине е автор на първия тест за интелигентност. Целта му е била да сравни образователното равнище на учениците в различни възрастови групи. Тестът,  който  предлага включва елементарни въпроси и завършва със задачи, надхвърлящи знанията на децата. Това е само част от информацията, с която се запознаха учениците по време на  представителното занятие на тема „ Да определим нашето IQ”. Много от гостите и  участващите в занятието изявиха желание да проверят своето IQ. За целта бе предоставен Европейския тест  за определяне коефициента на интелигентност.

 

  1. На 24.03.2017 в „Ботев парк“ се проведе футболна среща между отбора на клуб „Футболни надежди“ и сборен отбор от гимназията. Майсторството на младите надежди оказа решаваща роля за неоспримото 3:0. Многобройни бяха зрителите – ученици и родители, които подкрепяха с агитки и двата отбора.

 

  1. На 13.03 2017 пред публика, състояща се от родители и ученици от гимназията, бяха представени изготвените от учениците-членове на клуб «Колоездене» проекти за иаграждане на сътезателно трасе по приложно колоездене в двора на училището. Участниците в клуба демонстриха и умения по приложно колоездене. В някои от упражненията с ентусиазъм се включиха и родители.

 

12 и 13.     На 24. 03. 2017 година в ЕГ «Христо Ботев», град Кърджали се проведе представително занятие- пробен изпит по формата на ДЗИ- заложено в програмата по проект» Твоят час», на група, чиято дейност е за преодоляване на обучителни затруднения на ученици от XII клас по Български език и литература. Основната цел на това занятие е  да се  дадат необходимите указания на учениците  за предстоящата матура и да се установи нивото на знанията на участниците в групата като резултат от проведените часове за преодоляване на слабостите в знанията и уменията на зрелостниците по Български език и литература.

       Учениците решаваха задачи, разпределени в три модула, както следва: I модул /решаване на тестови задачи с избираем отговор/; II модул /решаване на задачи с отворен отговор/ и III модул

/създаване на аргументативен текст  по избор на ученика – есе или интерпретативно съчинение- на тема „Грях и възмездие в разказа „Индже“ от Йордан Йовков“, върху конкретен откъс от изучената литературна творба , включена в програмата за ДЗИ/.

   В края  на определеното за всеки модул време учениците предаваха листовете си за отговори на квесторите, поканени от ръководителя на групата и одобрени от Директора на училището, за да се спазят изискванията за провеждането на изпита.

Зрелостниците бяха доволни от дадената им възможност и се справиха като цяло със задачите, бяха  затруднени  при задачите с отворен отговор, изискващи знания върху творчеството на отделните автори, и при създаването на  аргументативен текст  поради факта, че са ученици билингви.

 

  1. Занаятчийска работилница – тема: Изложба на клуба – «Това мога да правя и аз!» – публична изява

В публичната изява на клуба «Занаятчийска работилница» по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, посветено на Баба Марта, бяха представени в специален кът във фоайето на училището изработените от учениците мартеници. Някои от мартениците бяха сътворени и от родителите на петима ученици, които участваха в занятие, ръководено от родител. Част от тях бяха подарени на различни институции във връзка с празника, а друга част бяха закупени от ученици и учители от училището, като събраните средства в размер на 213 лева бяха преведени по банкова сметка за поредното дарение за лечението на тежко болния Даниел Ясенов Сакалиев, братовчед на възпитаничка в ЕГ „Христо Ботев“. Изявата бе отразени и в статии в сайта на гимназията и в местния електронен печат.

Клуб „Занайтчийска работилница“ участва и в Коледния Благотворителен базар, организиран от Областния управител на град Кърджали, където на специален щанд бяха представени изработените от учениците декоративни керамични плочки, рисувани подаръчни торбички и други коледни сувенири. Средствата бяха дарени за лечението на деца от областта. Събитието е отразено в местните медии и сайта на училището ни.

 

  1. Публичната изява на клуба «Фанфарен оркестър» на тема: «Участие в Общоградското шествие по случай Националния празник Трети март» по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1.

Нашият фанфарен оркестър участва във всяко шествие на ЕГ „Христо Ботев“, организирано от общината или областта във връзка с празници на града, Национални празници и тържаства на училището ни. Фанфарният оркестър е единствен по рода си в града и областта и се радва на изключително уважение, гордост и признание от обществеността. Под звуците на маршовете «Де е България», «Тих, бял Дунав», «Бодро напред!» и др. учениците от клуба, облечени с униформи,  събират овациите на публиката и допринасят за празничното настроение. Последната наша публична изява бе на Трети март – Националния пазник на България, която бе отразена в местните електронни медии и в сайта на гимназията.

 

  1. Ученици, които изучават един нестандартен неевропейски език изявиха желание да се включат в първата публична изява на тази извънкласна дейност. Събитието се състоя на 17.03.2017 в ЕГ“Христо Ботев“ град Кърджали. Темата на събитието беше Корейска култура. За целта учениците са изработили и потърсили материали. Освен корейското знаме, е представена тениска с надпис, който означава „Животът е борба.“. Другите два надписа означават „ Аз съм от България“ и „ Аз уча корейски език.“ В нашето училище имаме ученик, който е кореец и изяви съгласие да се включи в това начинание и  да подкрепи  учениците. В подкрепа на това събитие и начинание присъстваха също така и гости от Южна Корея.

 

  1. В подготовката на планираната публична изява участваха всички ученици от групата, които най-напред посетиха училищната библиотека, за да подберат материали за поетическия рецитал – стихосбирки с творби на Д. Дебелянов, писма и спомени на негови съвременници, критическа литература за творчеството на поета. С методическата помощ на ръководителя учениците избраха подходящи стихотворения, които да представят характерния за Дебеляновата лирика елегичен тон и да създадат представа за различните етапи в живота и творчеството му. Двама ученици подготвиха мултимедийна презентация за живота и творчеството на поета, която в деня на събитието бе представена във фоайето на училището. Подреден беше информационен кът с портрета на Дебелянов и различни издания на негови стихосбирки, на таблото бяха поставени снимки и текстове на популярните му елегии. Учениците подготвиха текста и оформлението на поканите, които връчиха на Директора на Езиковата гимназия, на помощник-директорите и на педагогическия колектив, на класните ръководители и учениците от осмите класове.

В публичната изява, която се проведе в актовата зала на училището, взеха пряко участие 12 ученици. На събитието присъстваха г-жа Йорданка Чавдарова – директор на ЕГ „Христо Ботев”, г-жа Емилия Владева – главен учител, отговарящ за хуманитарните предмети в гимназията, ученици от осмите класове и техните преподаватели.  Публичната изява под наслов „Среща с поетичния свят на Димчо – „на Бога най-светлия син”, започна с представянето на филм за поета, а след него момичетата от групата „Художествено слово” с вълнение изпълниха пред аудиторията задушевните стихове на Димчо Дебелянов. Така не само те се докоснаха до света на един от най-деликатните ни лирици, а предадоха и на присъстващите в залата млади хора духовността и високата нравственост на онова поколение, чийто представител е Дебелянов.

Поетът, който с примирена тъга изповядва в последната си елегия „Сиротна песен”

                   Ще си отида от света –

                   тъй както съм дошъл, бездомен,

                  спокоен като песента,

                   навяваща ненужен спомен     

ще остане в съзнанието на присъстващите с вечно звучащите си стихове, които изграждат образа му –  единствен като песента, навяваща безкраен спомен.

Часът, посветен на 130-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов, завърши с поздравления отг-жа Чавдарова за положените усилия в подготовката и представянето на участниците, като им пожела да посетят родното място на поета – Копривщица, и да усетят атмосферата на този уникален български възрожденски град.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/proekti/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86/